Kotlety z cukinii i kaszy jaglanej — przepis krok po kroku
Jakie składniki są potrzebne?
- 60 g (1 duża sztuka) jajko — 1 szt (50 g),
- kasza jaglana — 3 łyżki (40 g),
- cukinia — średnia sztuka (500 g)
- marchewka — 1 średnia sztuka (100 g),
- natka pietruszki — 1 łyżka (10 g),
- cebula — pół małej sztuki (25 g),
- koper — łyżeczka (5 g)
- bułka tarta — 1 łyżka (15 g),
- oliwa z oliwek — 2 łyżki (20 g),
- sól, pieprz — do smaku.
Kotlety z cukinii i kaszy jaglanej — jak zrobić?
1. Cukinię umyć, nie obierać ze skórki, przekroić na pół, łyżką wydrążyć pestki, marchew obrać. Warzywa (cukinię, marchew, cebulę) zetrzeć na tarce. Zioła posiekać drobno.
2. Kaszę jaglaną porządnie wypłukać pod bieżącą wodą i przełożyć do garnka. Zalać bulionem i dołożyć startą marchewkę. Całość gotować, do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn.
3. Odcisnąć nadmiar wody z cukinii.
4. Ugotowaną kaszę jaglaną z marchewką wymieszać z cukinią i ziołami, dodać jajko.
5. Z przygotowanej masy formować kotlety, lekko obtoczyć w bułce tartej.
6. Smażyć na złoty kolor.
Wyłożyć na sitko, posolić i odcisnąć wodę. Wymieszać z jajkiem, posiekaną natką, mąką i doprawić. Smażyć na suchej patelni lub lekko posmarowanej oliwą. Przygotować sos z jogurtu z dodatkiem ulubionych przypraw.
Te i inne dania mogą znaleźć się w Twojej diecie.
Układam jadłospisy dla dzieci i dorosłych, prowadzę także terapie w jednostkach chorobowych.
Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój
kontakt: TELEFON
Twój komentarz