Jeżyny to trochę niedoceniane owoce. Mam wrażenie, że dosyć rzadko pojawiają się w jadłospisach Polaków. Na palcach jednej ręki mogę policzyć osoby, które wymieniają je podczas wywiadu żywieniowego, jako stały element diety. Czy warto zwrócić większą uwagę na jeżyny? Jakie mają właściwości? Czy jeżyny można jeść chorując na cukrzycę?
Jeżyny mają szereg cennych właściwości oraz wykazują wiele działań, które pomagają utrzymywać organizm w zdrowiu i dobrej kondycji. Zdecydowanie powinny być częstym elementem w jadłospisie. Niestety ich zbiory przypadają na krótki okres lata — najczęściej dostępne są w drugiej połowie sierpnia i na początku września. Na szczęście można kupić je także w formie mrożonek, które są tak samo wartościowe, jak świeże owoce. Jakie właściwości wykazująjeżyny? Kcalmają niewiele, ale za to pozytywny wpływ na organizm można wyliczać długo.
Jeżyny a zdrowie
1. Jeżyny dostarczają witaminy K, która zapewnia prawidłową budowę i gęstość kości, pomaga zapobiegać osteoporozie, a także minimalizuje ryzyko niedoborów mineralnych w tkance kostnej;
2. Owoce te zawierają wysoką zawartość antyoksydantów o działaniu przeciwnowotworowym. Jeżyny znajdują się na liście ORAC — czyli są jednymi z najbardziej wartościowych owoców o udowodnionym działaniu prozdrowotnym;
3. Jeżyny a zaparcia — owocom tym zawdzięczamy dostarczanie błonnika, który usprawnia funkcjonowanie przewodu pokarmowego i reguluje rytm wypróżnień;
4. Jeżyny — jakie mają witaminy? Owoce charakteryzują się wysoką zawartość witaminy C i E o działaniu przeciwzapalnym i przeciwstarzeniowym.
Jeżyny a cukrzyca — co warto wiedzieć?
Jeżyny regulują gospodarkę cukrową — mogą z powodzeniem być stosowane przez diabetyków. Dodatkowo są niskokaloryczne i pozwalają utrzymać prawidłową masę ciała, co przekłada się na zwiększenie wrażliwości komórek organizmu na insulinę. Jakie jeszcze właściwości mają jeżyny? Wskaźnik glikemiczny jest niski, dlatego spożywanie tych owoców nie wiąże się z dużym wzrostem cukru we krwi.
Jeśli zastanawiasz się: „Jeżyny? Ile mogę zjeść? To odpowiedź brzmi: racjonalną porcję. Spokojnie można spożyć jednorazowo 100-150 g.
Jeżyny — ile cukru zawierająw 100 g? Niecałe 5 g.
Mam nadzieję, że wszystkie wymienione przeze mnie właściwości jeżyn sprawią, że częściej będą się one pojawiać w jadłospisach.
Jeśli potrzebujesz pomocy skontaktuj się ze mną:
Dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój— TELEFON
Twój komentarz