Michalina Gamoń
02 Sier

Niebanalny przepis na letnią sałatkę. Zaskocz znajomych!

Jeśli chcesz w łatwy sposób zaimponować swoim gościom to trafiłeś w idealne miejsce. Sprawdź przepis na sałatkę z jajkami przepiórczymi! 

 

Jajka przepiórcze to trochę ekstrawagancki produkt, ale raz na jakiś czas można pozwolić sobie na coś ekstra. Warto czasem poeksperymentować z nowymi smakami, zwłaszcza jeśli szykuje się szalona impreza. A co to za domówka bez sałatki? 

Ps. W tym przepisie doskonale sprawdzą się także jaja kurze, zatem bez obaw o ewentualny brak dostępności do przepiórek wink

 

Sałatka z mozzarellą, jajkami przepiórczymi i pesto — składniki
 

  • mozzarella — pół kulki (60 g),
  • jajka przepiórcze — 5 sztuk (60 g)*,
  • por — kawałek (10 g),
  • rukola — garść (20 g),
  • kiełki — łyżka (5 g),
  • pestki dyni — łyżeczka (10 g),
  • pesto z bazylii — łyżeczka (15 g).

 

* zamiast jaj przepiórczych można użyć jednego jajka kurzego rozmiar L. 


Sałatka z mozzarellą, jajkami przepiórczymi i pesto — sposób przygotowania


1. Jaja ugotować na półtwardo, obrać i pokroić na ćwiartki. Pora posiekać w cienkie paski. 

2. Rukolę dokładnie wymieszać z pesto, tak by listki się nim lekko oblepiły.

3. Na talerzu rozłożyć sałatę, pokrojoną w plastry mozzarellę, jajka, kiełki i pora.

4. Całość posypać pestkami dyni. 

Gotowe!

 

Spodobał Ci się ten przepis? Takie i inne pyszne dania mogą znaleźć się w Twoim jadłospisie.

Układam diety odchudzające zarówno dla dzieci, jak i dorosłych, a także prowadzę terapie w chorobach! 

Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój, kontakt: TELEFON 

Twój komentarz




POKAŻ