Jajka przepiórcze to trochę ekstrawagancki produkt, ale raz na jakiś czas można pozwolić sobie na coś ekstra. Warto czasem poeksperymentować z nowymi smakami, zwłaszcza jeśli szykuje się szalona impreza. A co to za domówka bez sałatki?
Ps. W tym przepisie doskonale sprawdzą się także jaja kurze, zatem bez obaw o ewentualny brak dostępności do przepiórek
Sałatka z mozzarellą, jajkami przepiórczymi i pesto — składniki
- mozzarella — pół kulki (60 g),
- jajka przepiórcze — 5 sztuk (60 g)*,
- por — kawałek (10 g),
- rukola — garść (20 g),
- kiełki — łyżka (5 g),
- pestki dyni — łyżeczka (10 g),
- pesto z bazylii — łyżeczka (15 g).
* zamiast jaj przepiórczych można użyć jednego jajka kurzego rozmiar L.
Sałatka z mozzarellą, jajkami przepiórczymi i pesto — sposób przygotowania
1. Jaja ugotować na półtwardo, obrać i pokroić na ćwiartki. Pora posiekać w cienkie paski.
2. Rukolę dokładnie wymieszać z pesto, tak by listki się nim lekko oblepiły.
3. Na talerzu rozłożyć sałatę, pokrojoną w plastry mozzarellę, jajka, kiełki i pora.
4. Całość posypać pestkami dyni.
Gotowe!
Spodobał Ci się ten przepis? Takie i inne pyszne dania mogą znaleźć się w Twoim jadłospisie.
Układam diety odchudzające zarówno dla dzieci, jak i dorosłych, a także prowadzę terapie w chorobach!
Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój, kontakt: TELEFON
Twój komentarz