Ostatnio pisałam tu trochę na temat napojów roślinnych, w tym mleczka kokosowego, które jest doskonałą bazą do pysznego i kremowego curry z kurczakiem i warzywami. Danie jest proste w wykonaniu, a bardzo ciekawe w smaku.
Curry z mleczkiem kokosowym — składniki
- pierś z kurczaka — porcja (100 g),
- ryż basmati — pół woreczka (50 g),
- papryka czerwona — mała sztuka (130 g),
- papryka zielona — pół średniej sztuki (100 g),
- cukinia — pół małej sztuki (200 g),
- mleczko kokosowe — pół puszki (200 g),
- pasta curry — 2 łyżki (30 g),
- marchewka — 1 sztuka (50 g),
- olej rzepakowy — łyżka (10 g),
- przyprawy: papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, pieprz, sól, curry, czosnek mielony — do smaku.
Curry z mleczkiem kokosowym — przepis krok po kroku
1. Pierś z kurczaka, papryki i cukinię umyć i pokroić w kostkę.
2. Marchew obrać ze skórki i pokroić w talarki.
3. Na głęboką patelnię lub wok wlać niewielką ilość oleju i podsmażyć kurczaka. Po chwili dodać paprykę i cukinię.
4. Podlać niewielką ilością wody i dusić całość przez 5 minut.
5. Dołożyć marchew i dusić całość nadal.
6. Kiedy warzywa są już miękki dodać pastę curry, w razie potrzeby podlać kolejny raz niewielką ilością wody i wymieszać całość.
7. Na koniec wlać mleczko kokosowe i przyprawy.
8. Zmniejszyć ogień do minimum i podgrzewać całość 15 minut.
9. W międzyczasie ugotować ryż w osolonej wodzie.
10. Kiedy curry z kurczakiem i warzywamizgęstnieje, a woda wyparuje wyłączyć palnik i zdjąć patelnię z ognia.
11. Podawać z ugotowanym ryżem.
Smacznego!
Te i inne dania mogą znaleźć się w Twoim programie żywieniowym.
Układam diety dla dzieci i dorosłych, prowadzę także terapie w jednostkach chorobowych.
Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój
kontakt: TELEFON
Twój komentarz