Tosty francuskie na słodko — składniki
- jajko — 1 sztuka (50 g),
- chleb graham — 3 kromki (90 g),
- masło orzechowe — 2 łyżeczki (30 g),
- śliwki — 2 sztuki (80 g),
- miód — pół łyżeczki (6 g).
Tosty francuskie ze śliwkami — jak zrobić?
Przygotowanie takiego śniadania jest banalnie proste i zajmuje niewiele czasu. Także starsze dzieci i nastolatki spokojnie sobie z tym poradzą. Jak zrobić tosty francuskie krok po kroku?
1. Jajko porządnie roztrzepać za pomocą widelca.
2. Każdą kromkę chleba dokładnie zamoczyć w masie jajecznej z obu stron.
3. W międzyczasie rozgrzać patelnię teflonową lub do smażenia beztłuszczowego.
4. Tosty podgrzewać do ścięcia jaj z obu stron.
5. Wierzch pieczywa posmarować masłem orzechowym, a następnie położyć śliwki pokrojone w plasterki.
6. Dla lubiących większą słodycz — całość skropić odrobiną miodu.
Takie słodkie śniadania mogą znaleźć się w Twoim jadłospisie.
Układam diety dla dzieci i dorosłych, prowadzę terapie w jednostkach chorobowych.
Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój kontakt: TELEFON
Twój komentarz