Marynowana pierś z indyka — składniki
- filet z piersi indyka — 2 sztuki (600 g),
- oliwa z oliwek — 2 łyżki (20 g),
- sól — 1/4 łyżeczki,
- pieprz czarny mielony — 1 szczypta,
- przyprawa tymianek — 1 łyżeczka,
- przyprawa majeranek — 1 łyżeczka,
- estragon — 1 łyżeczka,
- masło — 1/4 kostki (50 g).
Marynowana pierś z indyka — jak zrobić krok po kroku?
1. Oliwę wymieszać z przyprawami.
2. Mięso z indyka umyć, osuszyć i natrzeć przygotowaną marynatą. Następnie odstawić na godzinę do lodówki.
3. Po godzinie mięso przełożyć do brytfanny. Masło pokroić w paski i obłożyć nim indyka.
4. Pieczeń piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez godzinę. Co jakiś czas podlewać indyka powstałym sosem.
Brzmi pysznie? Jeśli chcesz, by podobne dania znalazły się w Twoim jadłospisie — skontaktuj się ze mną.
Układam diety dla dzieci i dorosłych, prowadzę także terapie w jednostkach chorobowych.
Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój
Twój komentarz