Michalina Gamoń
18 Sier

Marynowana pierś z indyka

Marynowana pierś z indyka to smaczny dodatek do obiadu. Nie wymaga dużego nakładu pracy, a smak jest naprawdę obłędny. Bez panierki, bez tony tłuszczu... Musisz tego spróbować. 
 

 

Marynowana pierś z indyka — składniki

  • filet z piersi indyka — 2 sztuki (600 g),
  • oliwa z oliwek — 2 łyżki (20 g),
  • sól — 1/4 łyżeczki,
  • pieprz czarny mielony — 1 szczypta,
  • przyprawa tymianek — 1 łyżeczka,
  • przyprawa majeranek — 1 łyżeczka,
  • estragon — 1 łyżeczka,
  • masło — 1/4 kostki (50 g).

 

Marynowana pierś z indyka — jak zrobić krok po kroku?

 

1. Oliwę wymieszać z przyprawami.

2. Mięso z indyka umyć, osuszyć i natrzeć przygotowaną marynatą. Następnie odstawić na godzinę do lodówki.

3. Po godzinie mięso przełożyć do brytfanny. Masło pokroić w paski i obłożyć nim indyka.

4. Pieczeń piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez godzinę. Co jakiś czas podlewać indyka powstałym sosem.

 

 

 

Brzmi pysznie? Jeśli chcesz, by podobne dania znalazły się w Twoim jadłospisie — skontaktuj się ze mną.

Układam diety dla dzieci i dorosłych, prowadzę także terapie w jednostkach chorobowych.

Umów się na wizytę —  dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój 

KONTAKT 

Twój komentarz




POKAŻ