Domowa granola, w odróżnieniu od swoich kupnych kuzynek, zawiera niewielką ilość cukru, a dużą dawkę minerałów i błonnika. Można zrobić ją raz i przechowywać przez dłuższy czas, dlatego jest zawsze pod ręką w kuchni, kiedy nie mamy czasu (albo ochoty), by przygotować coś innego. A przy okazji granola jest pełnowartościowym i pysznym posiłkiem.
Domowa granola z jogurtem naturalnym i owocami — co będzie potrzebne?
Lista składników może zmieniać się w zależności od upodobań. Moja sprawdzona mieszanka zawiera:
- płatki owsiane — 5 łyżek (50 g),
- miód — 1,5 łyżeczki (16 g),
- orzechy nerkowca — 5 szt (15 g),
- migdały — łyżka (15 g),
- pestki słonecznika — 1 łyżeczka (5 g),
- cynamon — szczypta (do smaku).
Dodatki śniadaniowe:
- jogurt skyr — 3 łyżki, 75 g
- truskawki — garść (70 g),
- borówki amerykańskie lub jagody — pół garści (25 g).
Fit domowa granola — jak zrobić krok po kroku?
1. Płatki owsiane wymieszać z miodem, pestkami słonecznika, migdałami, orzechami nerkowca i cynamonem.
2. Na blachę położyć papier do pieczenia i masę z płatków owsianych i nasion.
3. Piec całość przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.
4. Po upieczeniu odstawić do ostudzenia.
Kiedy granola domowa jest już przestudzona można przygotować dodatki. Ja większość truskawek ugniatam widelcem (lub blenduje na mus). Wlewam do miski, następnie dodaję płatki owsiane z ziarnami i jogurt. Całość dekoruję pokrojonymi truskawkami i borówkami.
PYSZNE
Brzmi pysznie? Jeśli chcesz, by podobne dania znalazły się w Twoim jadłospisie — skontaktuj się ze mną.
Układam diety dla dzieci i dorosłych, prowadzę także terapie w jednostkach chorobowych.
Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój
Twój komentarz