Michalina Gamoń
11 Sier

Domowy dżem bez cukru

Dżem owocowy odpowiedni dla cukrzyków i wszystkich na diecie odchudzającej? Teraz to możliwe, a do tego bardzo proste do wykonania! Sprawdź najnowszy przepis :)


 

Domowy dżem bez cukru z czarnych porzeczek

Sezon na porzeczki w pełni, dlatego warto przygotować konfiturę na zimę. Na szczęście można cieszyć się słodkimi przekąskami bez wyrzutów sumienia i z kontrolą nad indeksem glikemicznym. 



Domowy dżem bez cukru — jakie składniki są potrzebne? 

  • porzeczki czarne (świeże lub mrożone) — 250 g,
  • woda — 70 g,
  • erytrol (ewentualnie ksylitol) — 120 g.

I to wszystko! Zaledwie trzy składniki wystarczą. 

 

Domowy dżem bez cukru — jak przygotować?

1. Wszystkie składniki przełożyć do garnka i zagotować. Następnie zblendować na gładką masę. 

2. Całość trzymać na ogniu około 5-10 minut.

3. Masę można przetrzeć przez sito, aby dżem był gładki i pozbawiony pestek (krok ten jest wskazany zwłaszcza u osób na diecie łatwostrawnej).

4. Dżem przełożyć do wyparzonych i czystych słoików. Ułożyć je w garnku i zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Pasteryzować gotując słoiki 20 minut od momentu zagotowania wody. 

 

 

 

Te i inne słodkości chętnie umieszczę w Twoim jadłospisie. 

Odchudzam dzieci i dorosłych, prowadzę dietoterapie w jednostkach chorobowych.

Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój  kontakt: TELEFON

Twój komentarz




POKAŻ