Domowy dżem bez cukru z czarnych porzeczek
Sezon na porzeczki w pełni, dlatego warto przygotować konfiturę na zimę. Na szczęście można cieszyć się słodkimi przekąskami bez wyrzutów sumienia i z kontrolą nad indeksem glikemicznym.
Domowy dżem bez cukru — jakie składniki są potrzebne?
- porzeczki czarne (świeże lub mrożone) — 250 g,
- woda — 70 g,
- erytrol (ewentualnie ksylitol) — 120 g.
I to wszystko! Zaledwie trzy składniki wystarczą.
Domowy dżem bez cukru — jak przygotować?
1. Wszystkie składniki przełożyć do garnka i zagotować. Następnie zblendować na gładką masę.
2. Całość trzymać na ogniu około 5-10 minut.
3. Masę można przetrzeć przez sito, aby dżem był gładki i pozbawiony pestek (krok ten jest wskazany zwłaszcza u osób na diecie łatwostrawnej).
4. Dżem przełożyć do wyparzonych i czystych słoików. Ułożyć je w garnku i zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Pasteryzować gotując słoiki 20 minut od momentu zagotowania wody.
Te i inne słodkości chętnie umieszczę w Twoim jadłospisie.
Odchudzam dzieci i dorosłych, prowadzę dietoterapie w jednostkach chorobowych.
Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój kontakt: TELEFON
Twój komentarz