Michalina Gamoń
01 Sier

Gluten — czy szkodzi każdemu?

Nietolerancja glutenu — ten temat jest coraz częściej dyskutowany. To rzeczywisty problem czy chwilowa moda w świecie dietetyki?

 

Gluten — nietolerancja pokarmowa 

 

Wiele osób trafiających do poradni dietetycznych często zadaje pytanie:  "czy gluten jest szkodliwy"?  Kwestia ta jest dosyć złożona, wszystko zależy bowiem od organizmu.

Gluten szkodzi przede wszystkim osobom chorującym na celiakię. To choroba genetyczna, która charakteryzuje się przewlekłą nietolerancją glutenu. 

 

Nietolerancja glutenu — przyczyny

Jeśli mówimy o nietolerancji glutenu warto wziąć pod uwagę trzy aspekty. 

1. Genetyczny — czyli celiakię. Ta choroba ma podłoże autoimmunologiczne, co oznacza, że organizm nie jest w stanie trawić i tolerować żadnej ilości glutenu. W takim przypadku dieta musi być stosowana przez całe życie. Nawet niewielka ilość alergenu może powodować występowanie dokuczliwych dolegliwości. 

2. IgG-zależna nietolerancja na gluten — alergia, inaczej niż celiakia, nie jest chorobą autoimmunologiczną. Objawy alergiczne pojawiają się już w ciągu kilku minut od spożycia alergenu i są związane z wydzielaniem histaminy. Najczęściej  dotyczy to dzieci i ma charakter przemijający. Jednak zdarzają się osoby, które zmagają się z IgG-zależną nietolerancją na gluten przez całe życie.

3. Nie IgG-zależna nietolerancja na gluten. W tym miejscu można uwzględnić wszystkie osoby, które nie cierpią na celiakię ani nie mają alergii na gluten, ale odczuwają dyskomfort podczas spożywania produktów zbożowych. 

 

Skupmy się na tej ostatniej kwestii. Jakie mogą być przyczyny nietolerancji glutenu nie IgG-zależnej? 

  • niewłaściwa struktura lub niedojrzałość błony śluzowej przewodu pokarmowego, 
  • przerost złej flory bakteryjnej (mikrobioty) w jelitach,
  • choroby zapalne jelit — wrzodziejące zapalenie jelita grubego, jelito drażliwe, choroba Leśniowskiego-Crohna),
  • obecność pasożytów przewodu pokarmowego,
  • zbyt częste stosowanie leków obniżających pH soku żołądkowego,
  • używki (tytoń, kawa, alkohol),
  • nieprawidłowa dieta bogata w wysokoprzetworzone jedzenie,
  • przewlekły stres,
  • nadużywanie leków.

 

Gluten — objawy, które warto znać

Dolegliwości związane z nieprawidłowym trawieniem glutenu mogą obejmować wiele układów organizmu. Często są niespecyficzne. Wyróżnia się następujące objawy:

  • biegunka,
  • przelewanie w brzuchu,
  • wzdęcia,
  • bóle brzucha,
  • przewlekłe zmęczenie,
  • brak energii i wzmożona senność,
  • anemia,
  • problemy z odchudzaniem,
  • zaburzenia nastroju i stany depresyjne,
  • wypryski, zmiany skórne, trądzik. 

Sporo dolegliwości, prawda? Na początku najważniejszą sprawą jest odpowiednia dieta. Musi być dobrze zbilansowana tak, by dostarczała wszystkich niezbędnych składników pokarmowych. Dietę stosuje się przed 3-9 miesięcy, a następnie stopniowo włącza produkty zawierające gluten. Taki sposób działania pomoże wyrobić tolerancję.

 

Gluten — w czym jest obecny?

Gluten obecny jest przede wszystkim w pszenicy, owsie, życie i jęczmieniu. Zawierają go wszystkie produkty i przetwory zawierające te zboża i mąki z nich wykonane. 

 

Test na nietolerancje pokarmowe  —  gdzie zrobić?

Nietolerancja na gluten — badania krwi wykonasz w  moich Poradniach:

  • Żory, ul. Dolne Przedmieście 7,
  • Jastrzębie-Zdrój, ul. Dworcowa 1D.

Zapisz się, dzwoniąc pod numer: 519-874-553

 

Tekst odpowiedni dla wszystkich szukających tematów: gluten nietolerancja, gluten trądzik, gluten a hashimoto, gluten dieta, gluten a cukrzyca.

Twój komentarz




POKAŻ