Michalina Gamoń
09 Lip

Szpinak — co warto wiedzieć?

Szpinak — dla jednych pyszna zielenina, a dla innych koszmar z dzieciństwa. Kocha się go albo nienawidzi. Ale z pewnością warto wiedzieć, jakie korzyści przynosi jego spożywanie. Przeczytaj więcej na temat szpinaku!

 

26 marca przypada Międzynarodowy Dzień Szpinaku. Co jest takiego wyjątkowego w tym produkcie, że doczekał się nawet swojego święta? Szpinak przede wszystkim jest bardzo niskokaloryczny, a jednocześnie dostarcza sporej ilości niektórych składników odżywczych, takich jak:

  • potas,
  • cynk,
  • magnez, 
  • mangan,
  • kwas foliowy (witamina B9),
  • witamina A,
  • witaminy z grupy B,
  • kwas askorbinowy (witamina C).

 

Szpinak na anemię

Szpinak zawiera sporą ilość żelaza, dlatego jest często polecany osobom zmagającym się z anemią. Regularne jego spożywanie ma pomagać organizmowi w walce z niedokrwistością. Co prawda szpinak zawiera żelazo, ale nie jest jego dobrym źródłem. Warto pamiętać, że roślina ta zawiera szczawiany, czyli substancje antyodżywcze, które zaburzają i zmniejszają przyswajanie niektórych składników pokarmowych — w tym żelaza. Dlatego szpinak nie jest najlepszym rozwiązaniem w przypadku dietoterapii w anemii. Znacznie lepiej w tym przypadku sprawdzą się buraki. A jakie inne korzyści niesie za sobą spożywanie szpinaku?

Szpinak — wartości odżywcze i właściwości

  • Zawiera dużą ilość beta-karotenu (witamina A), luteiny i ksantyny. W związku z tym wykazuje pozytywny wpływ na proces widzenia i przeciwdziała zaćmie oraz zwyrodnieniu plamki żółtej. Warto dodać, że składniki te 5 razy lepiej przyswajają się ze szpinaku gotowanego.
  • Dostarcza tylakoidu — czyli dosyć ciekawej substancji, którą często wykorzystuje się do kontroli nadmiernej ciała. Składnik ten hamuje trawienie tłuszczów, a także ogranicza łaknienie. Aby uzyskać ten efekt, szpinak musi być rozdrobniony i zmiksowany. Z tego powodu jest częstym składnikiem koktajli w diecie redukcyjnej.
  • W szpinaku obecna jest wysoka zawartość potasu, kwasu foliowego, przy jednocześnie niskim poziomie sodu. Z tego względu pomaga ustabilizować ciśnienie tętnicze krwi, zmniejszenia ryzyka zawału czy udaru i pozwala na profilaktykę występowania chorób układu krążenia. 
  • Szpinak zawiera koenzym Q10, który odpowiada za zwiększenie siły mięśni. 
  • Może pomagać w profilaktyce nowotworów. 
  • Glikoglicerolipidy obecne w szpinaku mają działanie przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwpasożytnicze.


Szpinak — przeciwwskazania

Mimo wielu korzystnych właściwości szpinak nie jest odpowiednim produktem dla wszystkich. Wcześniej wspomniane sole szczawianowe nie tylko zmniejszają wchłanianie żelaza, ale mogą także negatywnie wpływać na niektóre choroby. Przeciwwskazania do częstego spożywania szpinaku obejmują osoby cierpiące na:

  • kamicę moczową,
  • choroby reumatologiczne,
  • dnę moczanową,
  • chorobę wrzodową.

Jak widać warto włączyć do diety szpinak, choć nie do końca z takich powodów jak najczęściej myślimy (czyli w anemii). Dla wszystkich, którzy nie do końca przepadają za jego smakiem polecam przetestować go w formie koktajlu. 

 

 

 

 

Jeśli potrzebujesz pomocy w jadłospisie na anemię skontaktuj się ze mną:

Dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój KONTAKT

Źródło:
Wojciech Malchrzak i wsp. Szpinak – zdrowa, nieco zapomniana roślina, Med Rodz 2019; 22(3): 142-145

Twój komentarz




POKAŻ