Michalina Gamoń
09 Lip

Najlepsze bułki do hamburgerów

Domowe fast foody to świetny pomysł na posiłek, ale także kreatywny sposób na spędzenie wolnego czasu z rodziną. Przyjemnie jest razem przygotować coś, co potem wszyscy z apetytem zjedzą. A jeśli dodatkowo jest to zdrowe i pełnowartościowe danie — to tym lepiej! 

Proste bułki do hamburgerów — składniki na 10 sztuk

  • 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • drożdże świeże – 5 g,
  • woda — 150 g,
  • mleko 1,5% — 80 g,
  • masło — 60 g,
  • cukier — 5 g (łyżeczka),
  • sól — płaska łyżeczka,
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 jajko,
  • czarnuszka — do posypania bułek.

 

 

Proste bułki do hamburgerów — sposób przygotowania

  1. Najpierw przygotować zaczyn — mleko i wodę lekko podgrzać, tak by były ciepłe. Następnie dodać cukier i drożdże. Odstawić na 10-15 min w ciepłe miejsce. 
  2. Do zaczynu dodać mąkę, sól, miękkie masło i jajko. Całość dokładnie wyrobić, a następnie odstawić do wyrośnięcia na co najmniej godzinę.
  3. Po godzinie wyrastania podzielić ciasto na 10 części i uformować kształtne, okrągłe bułeczki. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na kolejną godzinę.
  4. Wyrośnięte bułeczki posmarować rozbełtanym białkiem (ten krok można pominąć) i posypać czarnuszką. 
  5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 15-20 min.

 

 

Spodobał Ci się ten przepis? Takie i inne pyszne dania mogą znaleźć się w Twoim jadłospisie.

Układam diety odchudzające zarówno dla dzieci, jak i dorosłych, a także prowadzę terapie w chorobach! 

Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój, kontakt: TELEFON 

Twój komentarz




POKAŻ