Proste bułki do hamburgerów — składniki na 10 sztuk
- 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
- drożdże świeże – 5 g,
- woda — 150 g,
- mleko 1,5% — 80 g,
- masło — 60 g,
- cukier — 5 g (łyżeczka),
- sól — płaska łyżeczka,
- 1 ½ łyżeczki soli
- 1 jajko,
- czarnuszka — do posypania bułek.
Proste bułki do hamburgerów — sposób przygotowania
- Najpierw przygotować zaczyn — mleko i wodę lekko podgrzać, tak by były ciepłe. Następnie dodać cukier i drożdże. Odstawić na 10-15 min w ciepłe miejsce.
- Do zaczynu dodać mąkę, sól, miękkie masło i jajko. Całość dokładnie wyrobić, a następnie odstawić do wyrośnięcia na co najmniej godzinę.
- Po godzinie wyrastania podzielić ciasto na 10 części i uformować kształtne, okrągłe bułeczki. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na kolejną godzinę.
- Wyrośnięte bułeczki posmarować rozbełtanym białkiem (ten krok można pominąć) i posypać czarnuszką.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 15-20 min.
Spodobał Ci się ten przepis? Takie i inne pyszne dania mogą znaleźć się w Twoim jadłospisie.
Układam diety odchudzające zarówno dla dzieci, jak i dorosłych, a także prowadzę terapie w chorobach!
Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój, kontakt: TELEFON
Twój komentarz