Michalina Gamoń
09 Lip

Sernik na zimno z brzoskwiniami

Sernik na zimno z brzoskwiniami to dobry pomysł na smaczny deser w upalne dni. Doda energii, ochłodzi i poprawi nastrój. Sprawdź przepis!

 

Sernik na zimno z brzoskwiniami  jest trochę czasochłonny i wymaga sporo pracy, ale na pewno warto zrobić go raz na parę miesięcy. 

Składniki, które są potrzebne:

SPÓD SERNIKA:

  • mąka orkiszowa — 50 g,
  • jaja — 2 sztuki,
  • masło — 50 g,
  • gorzka czekolada — 50 g,
  • erytrol (lub inny słodzik) — 50 g,
  • proszek do pieczenia — pół łyżeczki.

 

Do masy serowej wykorzystałam serki typu skandynawskiego — Kvarg. To norweska wersja twarożku, bardzo gęstego, gładko zmielonego. Zawiera dużą ilość białka. Serki są dostępne powszechnie w popularnych marketach, np. w Biedronce. 

 

MASA SEROWA:

  • serki Kvarg o smaku brzoskwiniowym — 2 opakowania (400 g),
  • jogurt skyr naturalny — 1 kubek (150 g),
  • galaretka brzoskwiniowa — 2 opakowania (140 g),
  • brzoskwinie — 4 sztuki (500 g).

 

Sernik na zimno z brzoskwiniami — jak przygotować?

* Przed rozpoczęciem gotowania wszystkie składniki należy wyciągnąć z lodówki, tak by nabrały temperatury pokojowej.

 

Spód brownie krok po kroku


1. Na początku utrzeć masło z erytrolem.

2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostygnięcia. Oddzielić białka od żółtek.

3. Do masła ze słodzikiem dodać roztopioną czekoladę i zmiksować na puszysty krem. Stopniowo dodawać żółtka.

4. Do tak przygotowanej masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.

5. Białka ubić na sztywno i dodać je do ciasta.

6. Całość przelać do formy i piec około 13-14 minut w temp. 180 stopni.

 

Masa serowa — krok po kroku

1. Brzoskwinie delikatnie obrać ze skórek i wypestkować. Zmiksować na gładki mus.

2. Mus zagotować w garnku, a następnie zdjąć z ognia i wymieszać w nim 2 galaretki aż do rozpuszczenia.

3. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia pilnując, by masa nie stężała.

4. Ostudzoną masę brzoskwiniową wymieszać z serkami i jogurtem dodając je stopniowo — po 1 łyżce sera i jogurtu.

5. Wymieszać trzepaczką na gładką masę.

6. Przelać na wystudzony spód i wstawić do lodówki do stężenia na około 4-5 h.

7. Wierzch można udekorować plasterkami brzoskwini. 

 

 

Takie pyszności znajdziesz w tworzonych przeze mnie programach żywieniowych. 

Już teraz umów się na wizytę — prowadzę terapie odchudzające dla dzieci i dorosłych, a także układam jadłospisy w chorobach!

Dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój, kontakt: TELEFON 

Twój komentarz




POKAŻ