Michalina Gamoń
27 Lip

Domowe chipsy z tortilli

Jeśli tak samo jak ja nie lubisz marnować jedzenia — to ten przepis jest dla Ciebie! 

 

Placki tortilli są pyszną bazą do zdrowej wersji kebaba czy buritto, mogą także znaleźć się w jadłospisie dzieci w wieku szkolnym, czy pojawić się w lunchboxie w towarzystwie warzyw. Jak jeszcze można je wykorzystać? Czy da się zrobić nachosy w domu? Pyszne, bardzo chrupiące i nieociekające tłuszczem — takie są moje chipsy wink

 

Domowe chipsy z tortilli — potrzebne składniki:

  • tortilla — 2 placki,
  • olej kukurydziany lub inny tłuszcz roślinny — 10 g (łyżka),
  • mieszanka przypraw: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany, papryka wędzona — do smaku. 

 

Domowe chipsy z tortilli — krok po kroku

1. Placki tortilli posmarować olejem z obu stron. Najwygodniej zrobić to za pomocą sylikonowego pędzelka. 

2. Każdą stronę posypać szczodrze papryką słodką, wędzoną, pieprzem, czosnkiem (koniecznie granulowanym, a nie świeżym) oraz solą. Można także dodać szczyptę cukru.

3, Placki pokroić na niewielkie trójkąciki przypominające w wyglądzie nachosy. 

4. Chipsy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. 

5. Piec do uzyskania złotawego koloru (5-7 min). 

 

 

Te i wiele innych przekąsek możesz znaleźć w swoim jadłospisie. 

Układam diety na odchudzanie zarówno dla dzieci, jak i dorosłych, a także pomagam w chorobach! 

Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój  KONTAKT

Twój komentarz




POKAŻ