Placki tortilli są pyszną bazą do zdrowej wersji kebaba czy buritto, mogą także znaleźć się w jadłospisie dzieci w wieku szkolnym, czy pojawić się w lunchboxie w towarzystwie warzyw. Jak jeszcze można je wykorzystać? Czy da się zrobić nachosy w domu? Pyszne, bardzo chrupiące i nieociekające tłuszczem — takie są moje chipsy
Domowe chipsy z tortilli — potrzebne składniki:
- tortilla — 2 placki,
- olej kukurydziany lub inny tłuszcz roślinny — 10 g (łyżka),
- mieszanka przypraw: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany, papryka wędzona — do smaku.
Domowe chipsy z tortilli — krok po kroku
1. Placki tortilli posmarować olejem z obu stron. Najwygodniej zrobić to za pomocą sylikonowego pędzelka.
2. Każdą stronę posypać szczodrze papryką słodką, wędzoną, pieprzem, czosnkiem (koniecznie granulowanym, a nie świeżym) oraz solą. Można także dodać szczyptę cukru.
3, Placki pokroić na niewielkie trójkąciki przypominające w wyglądzie nachosy.
4. Chipsy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
5. Piec do uzyskania złotawego koloru (5-7 min).
Te i wiele innych przekąsek możesz znaleźć w swoim jadłospisie.
Układam diety na odchudzanie zarówno dla dzieci, jak i dorosłych, a także pomagam w chorobach!
Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój KONTAKT
Twój komentarz