Michalina Gamoń
11 Lip

Zapiekanka pomidorowo-warzywna z gnochii

Gnochii to włoska wersja ziemniaczanych kluseczek, coś na kształt kopytek. Muszę przyznać, że to jeden z moich ulubionych dodatków do obiadu. Sprawdź, w jaki sposób przyrządzić pyszną zapiekankę w sosie pomidorowym. 

 

Gnochii z powodzeniem można przygotować w domu, ale przyznaję, że sama często korzystam z gotowych (dostępnych w Lidlu). Mają dobry skład, a przede wszystkim — są naprawdę pyszne! Dietetyk Żory, a przepisy iście śródziemnomorskie laugh

Sprawdzony przepis na gnochii, z którego korzystam pochodzi z tego bloga. Wystarczy kliknąć :) 

 

Zapiekanka pomidorowo-warzywna z gnochii — przepis na 4 porcje

  • gnochii — 1 paczka (400 g),
  • cukinia — pół sztuki (300 g),
  • papryka — mała sztuka (130 g),
  • oliwa z oliwek — 1,5 łyżki (15 g),
  • masło — łyżka (10 g),
  • mozzarella light — 1 kulka (125 g),
  • cebula — pół sztuki (50 g),
  • czosnek — ząbek,
  • pomidory — 400 g + ewentualnie koncentrat pomidorowy,
  • sól, pieprz, cukier, oregano, natka pietruszki.

 

Zapiekanka pomidorowo-warzywna z gnochii — przepis krok po kroku 

1. Na początku należy przygotować sos pomidorowy (można do tego użyć Thermomixa). Cebulę i czosnek siekam na drobną kostkę. Na patelni rozgrzewam oliwę i rumienię cebulę, a pod koniec dodaję czosnek (żeby się nie spalił). Dodaję pokrojone niedbale pomidory. Całość duszę pod przykryciem na malutkim ogniu około 20 minut. Po tym czasie zdejmuję pokrywkę i redukuję zbędny sok. Pod koniec doprawiam solą, pieprzem, ziołami i szczyptą cukru. Całość miksuję na gładką pastę. Tak przygotowany sos odstawić — będzie potrzebny za jakiś czas. 

2. Po przygotowaniu sosu zabieram się za składniki zapiekanki. Cukinię i paprykę kroję w średnią kostkę (w miarę równą). Na patelni rozgrzewam masło i podsmażam gnochii. Po chwili dodaję paprykę i cukinię. Całość razem podsmażam, aż warzywa staną się chrupkie — około 5-7 minut. 

3. Półprodukty do stworzenia zapiekanki są gotowe, zatem można zabrać się za układanie ich w naczyniu żaroodpornym. Na sam dół wykładam warzywa z podsmażanymi kluseczkami. Całość zalewam przygotowanym i ostudzonym sosem pomidorowym. Na górze układam porwane części mozzarelli. 

4. Całość wkładam do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni. Dosłownie na 5 minut — tylko po to, by rozpuścił się ser. 

I GOTOWE! Smacznego wink

 

 

Podoba Ci się ten przepis? Te i inne pyszności znajdują się w tworzonych przeze mnie dietach. 

Układam diety odchudzające dla dzieci oraz dorosłych, a także prowadzę terapie w chorobach! 

Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój, kontakt: TELEFON 

Twój komentarz




POKAŻ