Michalina Gamoń
11 Lip

Czekoladowy budyń owsiany z nektarynkami

Do kolekcji letnich słodkości dziś dołącza pyszny budyń czekoladowy, który świetnie sprawdzi się jako podwieczorek. Uwielbiają go nie tylko dzieci, ale także dorośli! Wypróbuj ten przepis, a nie pożałujesz :)


 

Domowy budyń czekoladowy  z nektarynkami (test na nietolerancję pokarmową Żory)

Składniki:
 

  • mleko owsiane (można użyć także krowiego) — 300 g, 
  • mąka owsiana (lub zmielone płatki owsiane) — 40 g,
  • miód (ewentualnie inny słodzik) — 1 łyżeczka,
  • kakao naturalne — 10 g,
  • nektarynka — 80 g.


Testy na nietolerancje pokarmowe Żory, Jastrzębie-Zdrój

Domowy budyń czekoladowy — przygotowanie:

Dietetyk Żory radzi:

1. 2/3 mleka (200 g) wlać do garnka, dodać miód i kakao. Całość zagotować.

2. Pozostałą część mleka (100 g) wymieszać z mąką.Dietetyk Jastrzębie-Zdrój proponuje:

2. Wlać ją do gotującego się mleka i mieszać aż masa zgęstnieje. W razie potrzeby rozbić grudki trzepaczką.

3. Całość przelać do miski i ostudzić.

4. Na wierzchu ułożyć kawałki nektaryny. Dietetyk Żory relacjonuje, że jest pysznie. 

 

 

Takie desery znajdziesz w tworzonych przeze mnie jadłospisach.  

Już teraz umów się na wizytę — odchudzanie dzieci i dorosłych, a także diety w chorobach!

Dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój, kontakt: TELEFON

Twój komentarz




POKAŻ