Michalina Gamoń
10 Lip

Krążki cebulowe z piekarnika

Moim ulubionym przysmakiem z dzieciństwa były chrupki kukurydziane o smaku cebuli. Pamiętam, że miały kształt piłki nożnej. Niestety były dostępne przez krótki czas, chyba z okazji któregoś mundialu. Co jakiś czas przypomina mi się ten smak i chciałam go odwzorować. I myślę, że jestem całkiem blisko. Musicie wypróbować  krążki cebulowe z piekarnika!

Dietetyk Żory, Jastrzębie Zdrój wymyśłił oraz prezentuje:

Krążki cebulowe z piekarnika — idealna fit przekąska do meczu. 

Co będzie potrzebne? Jestem pewna, że te produkty każdy ma w swojej kuchni.

Krążki cebulowe z piekarnika  — składniki

  • cebula — 2 sztuki,
  • jajko — 1 sztuka (rozmiar S),
  • bułka tarta — 2 łyżeczki,
  • papryka słodka — pół łyżeczki,
  • czosnek granulowany — 1/3 łyżeczki,
  • sól — dwie szczypty,
  • tymianek — 1/4 łyżeczki.Dietetyk Żory, Jastrzębie Zdrój radzi, jak zrobić krążki cebulowe.

 

Fit krążki cebulowe z piekarnika — jak zrobić? Dietetyk Żory, Jastrzębie Zdrój tłumaczy jak zrobić krążki cebulowe.

1. Cebule pokroić na krążki (o szerokości około 1 cm). Porozdzielać warstwy. 

2. W misce wymieszać wszystkie przyprawy. 

3. Do przypraw dołożyć pokrojone cebule i dokładnie wymieszać, tak by się lekko przykleiły. 

4. Cebule z przyprawami odstawić, a w międzyczasie rozbełtać jajko.

5. Cebule obtoczyć w jajku (można także posmarować je za pomocą pędzelka).

6. Na koniec posypać bułką tartą.

7. Cebule wyłożyć na papier do pieczenia i wstawić do piernika rozgrzanego do 200 stopni. Piec około 15-20 minut.

 

 

Takie desery znajdziesz w tworzonych przeze mnie jadłospisach.  

Już teraz umów się na wizytę — odchudzanie dzieci i dorosłych, a także diety w chorobach!

Dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój, kontakt: TELEFON

Twój komentarz




POKAŻ