Lekkie placki owsiane z owocami to jedno z moich ulubionych letnich dań. W upały nie mam ochoty na ciężkie i smażone obiady, za to słodkie, lekkie i owocowe posiłki są w sam raz!
Placuszki owsiane — jak zrobić?
Składniki:
- 4 łyżki mąki owsianej
- 1 jajo
- 3 łyżki serka grani lub twarożku
- szczypta proszku do pieczenia
- 1 łyżka erytrolu lub miodu
- 1/2 banana
- 10 truskawek
1. Banana oraz pięć truskawek obrać, a następnie pokroić w niewielką kostkę.
* Ja mąkę owsianą robię w prosty sposób — w młynku do kawy mielę płatki owsiane. Można oczywiście kupić także gotowy produkt.
2. Mąkę, jajo, twarożek i proszek do pieczenia wymieszać ze słodzikiem, a później dodać owoce.
3. Całość smażyć w formie placuszków bez dodatkowego tłuszczu. Najlepiej do tego zadania sprawdzi się dobra patelnia teflonowa.
4. Na koniec całość ozdobić pozostałymi truskawkami.
Smacznego!
Te i inne pyszności znajdują się w tworzonych przeze mnie jadłospisach.
Umów się na wizytę — układam diety odchudzające dla dzieci i dorosłych, a także w chorobach!
Dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój, kontakt: TELEFON
Twój komentarz