Michalina Gamoń
01 Lip

Lekkie placki owsiane z owocami

Sezon owocowy w pełni, a to świetna okazja, żeby przyrządzić pyszne placki owsiane. Lekkie i pulchne, musisz to sprawdzić!

 

Lekkie placki owsiane z owocami to jedno z moich ulubionych letnich dań. W upały nie mam ochoty na ciężkie i smażone obiady, za to słodkie, lekkie i owocowe posiłki są w sam raz!


Placuszki owsiane — jak zrobić?
 

Składniki:

  • 4 łyżki mąki owsianej
  • 1 jajo
  • 3 łyżki serka grani lub twarożku
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 łyżka erytrolu lub miodu
  • 1/2 banana
  • 10 truskawek


1. Banana oraz pięć truskawek obrać, a następnie pokroić w niewielką kostkę.

* Ja mąkę owsianą robię w prosty sposób — w młynku do kawy mielę płatki owsiane. Można oczywiście kupić także gotowy produkt.

2. Mąkę, jajo, twarożek i proszek do pieczenia wymieszać ze słodzikiem, a później dodać owoce.

3. Całość smażyć w formie placuszków bez dodatkowego tłuszczu. Najlepiej do tego zadania sprawdzi się dobra patelnia teflonowa.  

4. Na koniec całość ozdobić pozostałymi truskawkami. 

Smacznego!

 

 

 

 

Te i inne pyszności znajdują się w tworzonych przeze mnie jadłospisach. 

Umów się na wizytę — układam diety odchudzające dla dzieci i dorosłych, a także w chorobach!

Dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój, kontakt: TELEFON 

Twój komentarz




POKAŻ