Ciasto budyniowe z truskawkami bez pieczenia
Jeśli tak jak ja nie lubisz czekać, aż ciasto się upiecze, a następnie wystygnie, to koniecznie musisz przetestować ten przepis. Wystarczą kupione biszkopty — najlepiej wybrać takie bez cukru, bo całej słodkości dodają pyszne truskawki i opcjonalnie słodzik.
Składniki:
- mleko — 700 ml,
- budyń waniliowy — 80 g (2 opakowania),
- erytrol lub ksylitol —100 g,
- żółtko — 40 g (2 sztuki),
- żelatyna — 12 g (1.5 łyżki,
- truskawki — 300 g,
- biszkopty bez cukru — 80 g.
Ciasto budyniowe bez pieczenia — jak zrobić?
1. Na początku na dole silikonowej tortownicy rozłożyć biszkopty jeden obok drugiego.
2. Do garnka wsypać erytrol i dolać pół litra mleka (500 ml). Wszystko razem zagrzać.
3. W międzyczasie resztkę mleka wymieszać z budyniami w proszku i żółtkami. Tak przygotowaną masę wlać do gotującego się mleka i mieszać do zgęstnienia. Uwaga, by nie przypalić! Najlepiej robić to na wolnym ogniu.
4. Żelatynę namoczyć w około 50-70 ml ciepłej wody i mieszać aż się rozpuści. Następnie dodawać do niej po łyżce masy budyniowej. Ciągle mieszać.
5. Tak powstałą masę budyniową można już wlać do foremki z biszkoptami.
6. Na koniec truskawki umyć i pokroić w plastry.
7. Wierzch ciasta udekorować owocami i wstawić całość do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Smacznego :)
Te i inne pyszności znajdują się w tworzonych przeze mnie jadłospisach.
Umów się na wizytę — układam diety odchudzające dla dzieci i dorosłych, a także w chorobach!
Dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój, kontakt: TELEFON
Twój komentarz