Michalina Gamoń
01 Lip

Ciasto budyniowe z truskawkami — hit lata

Jesteście na to gotowi? Obłędne ciasto budyniowe z owocami! Idealnie pasuje do niedzielnej kawy. Blacha znika w mgnieniu oka! Koniecznie sprawdź przepis :)

 

Ciasto budyniowe z truskawkami bez pieczenia wink 
 

Jeśli tak jak ja nie lubisz czekać, aż ciasto się upiecze, a następnie wystygnie, to koniecznie musisz przetestować ten przepis. Wystarczą kupione biszkopty — najlepiej wybrać takie bez cukru, bo całej słodkości dodają pyszne truskawki i opcjonalnie słodzik. 


Składniki:

  • mleko — 700 ml,
  • budyń waniliowy — 80 g (2 opakowania),
  • erytrol lub ksylitol —100 g,
  • żółtko — 40 g (2 sztuki),
  • żelatyna — 12 g (1.5 łyżki,
  • truskawki — 300 g,
  • biszkopty bez cukru — 80 g.


Ciasto budyniowe bez pieczenia — jak zrobić?

1. Na początku na dole silikonowej tortownicy rozłożyć biszkopty jeden obok drugiego.

2. Do garnka wsypać erytrol i dolać pół litra mleka (500 ml). Wszystko razem zagrzać.

3. W międzyczasie resztkę mleka wymieszać z budyniami w proszku i żółtkami. Tak przygotowaną masę wlać do gotującego się mleka i mieszać do zgęstnienia. Uwaga, by nie przypalić! Najlepiej robić to na wolnym ogniu.

4. Żelatynę namoczyć w około 50-70 ml ciepłej wody i mieszać aż się rozpuści. Następnie dodawać do niej po łyżce masy budyniowej. Ciągle mieszać.

5. Tak powstałą masę budyniową można już wlać do foremki z biszkoptami.

6. Na koniec truskawki umyć i pokroić w plastry. 

7. Wierzch ciasta udekorować owocami i wstawić całość do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). 
 

Smacznego :)

 

 

Te i inne pyszności znajdują się w tworzonych przeze mnie jadłospisach. 

Umów się na wizytę — układam diety odchudzające dla dzieci i dorosłych, a także w chorobach!

Dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój, kontakt: TELEFON 

Twój komentarz




POKAŻ