Michalina Gamoń
08 Czerw

Jak budować odporność?

Bakterie w jelitach mają ogromny wpływ na zdrowie organizmu człowieka. W niektórych sytuacjach dochodzi do dysbiozy, która może objawiać się na wiele sposobów. Jak budować odporność dzięki dobrym bakteriom w przewodzie pokarmowym? 

 

Równowaga jelitowa —probiotyki, prebiotyki, synbiotyki


Zdrowe jelita i równowaga probiotyczna jest istotna dla zachowania zdrowia całego organimu:

  • podaż probiotyków skraca czas trwania choroby (głównie dolegliwości związanych z górnymi drogami oddechowymi),
  • probiotyki pomagają w ochronie organizmu przed zapadaniem na infekcje wirusowe,
  • probiotyki zmniejszają ryzyko przeziębienia,
  • probiotyki zwiększają skuteczność szczepionki przeciw grypie, pod warunkiem, że są przyjmowane podczas jej stosowania. 

 

Oprócz wszystkich wymienionych wyżej właściwości probiotyki wywierają korzystny wpływ na stan całego przewodu pokarmowego. Udowodnione jest działanie zmniejszające dolegliwości i objawy biegunek, zespołu jelita drażliwego czy innych nieswoistych chorób jelit.
 

Probiotyki w żywności — gdzie ich szukać? 

  • kefir, 
  • maślanka ,
  • zsiadłe mleko,
  • jogurt naturalny, 
  • kiszonki (ogórki, kapusta, papryka, w zasadzie każde warzywo da się ukisić).
  • kimchi.

 


Dostarczenie właściwych szczepów bakteryjnych do jelit to jedno, ale drugie (równie istotne) to je odżywiać. Aby bakterie mogły się namnażać, potrzebują substancji, takich jak  prebiotyki. Czym są?  To po prostu pożywka dla bakterii probiotycznych.

 

Prebiotyki — gdzie można je znaleźć? 

Prebiotyki — najpopularniesze źródła pokarmowe to:

  • inulina z cykorii,
  • inulina z agawy,
  • czosnek, 
  • banany,
  • cebula, 
  • por, 
  • szparagi.

A także większość zbożowych produktów pełnoziarnistych, które zawierają różnego rodzaju błonniki. 

 

W przypadku niektórych osób najlepiej jest (oprócz odpowiedniego żywienia) zainwestować w suplementację. Terapia probiotyczna najczęściej trwa 1-3 miesięcy, podczas których stosuje się wybrane szczepy probiotyków. Muszą być one dobrane do aktualnych objawów lub/i chorób. Preparaty dostępne są w aptekach, a czasem nawet w sklepach ze zdrową żywnością. Kluczowe jest wybranie produktów, które zawierają w swoim składzie odpowiednie dawki i różnorodność kultur bakterii, a czasem także drożdży.
 

Synbiotyk — co to jest?

 

Synbiotyk to inaczej połączenie probiotyku z prebiotykiem. Jakie mogą być przykłady?

  • kefir z otrębami,
  • jogurt naturalny z płatkami owsianymi,
  • kawa zbożowa z mlekiem,
  • kapusta kiszona z siemieniem lnianym,
  • a także specjalne preparaty w formie kapsułek. 

 

Bibliografia:

[1] Maldonado Galdeano C., Cazorla SI., Lemme Dumit JM., Vélez E., Perdigón G.: Beneficial Effects of Probiotic Consumption on the Immune System. Ann Nutr Metab. 2019, 74, 2, 115-124.
[2] Boge T., Rémigy M., Vaudaine S., Tanguy J., Bourdet-Sicard R., van der Werf S.: A probiotic fermented dairy drink improves antibody response to influenza vaccination in the elderly in two randomised controlled trials. Vaccine, 2009, 18, 27, 41, 5677-84.
[3] Rizzardini G., Eskesen D., Calder PC., Capetti A., Jespersen L., Clerici M.: Evaluation of the immune benefits of two probiotic strains Bifidobacterium animalis ssp. lactis, BB-12® and Lactobacillus paracasei ssp. paracasei, L. casei 431® in an influenza vaccination model: a randomised, double-blind, placebo-controlled study. Br J Nutr., 2012, 107, 6, 876-84.
[4] Yeh TL., Shih PC., Liu SJ., Lin CH., Liu JM., Lei WT., Lin CY.. The influence of prebiotic or probiotic supplementation on antibody titers after influenza vaccination: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Drug Des Devel Ther., 2018, 25, 12, 217-230.
[5] Jespersen L., Tarnow I., Eskesen D., Morberg CM., Michelsen B., Bügel S., Dragsted LO., Rijkers GT., Calder PC.: Effect of Lactobacillus paracasei subsp. paracasei, L. casei 431 on immune response to influenza vaccination and upper respiratory tract infections in healthy adult volunteers: a randomized, double-blind, placebo-controlled, parallel-group study. Am J Clin Nutr., 2015, 101, 6, 1188-96

Twój komentarz




POKAŻ