Michalina Gamoń
28 Czerw

Szarlotka jak z obrazka!

Cieniutki placek kruchy i pyszne kwaśne nadzienie z jabłek. A porcja ma zaledwie 300 kcal! Skusisz się na najlepszą szarlotkę?

 

 

Najlepsza szarlotka — ciasto kruche

Składniki, które są potrzebne to:

  • 200 g masła, 
  • 450 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 10 g ksylitolu,
  • 60-70 g wody, bardzo zimnej,
  • 1 szczypta soli.

Masło musi być bardzo zimne i pokrojone w kostkę. To bardzo ważne, by nie wyciągać go z lodówki zbyt wcześnie. Ksylitol zmielić na puder.

1. Na stolnicę wyłożyć masło, dodać mąkę, ksylitol, sól i wodę i szybko wymieszać. Dłonie powinny mieć jak najkrócej kontakt z masłem, żeby nie roztopił się od ich ciepła zbyt szybko. 2. Ciasto porządnie zagnieść. Jego ⅓ część przełożyć do lodówki (można także do zamrażalki). Pozostałą część ciasta rozwałkować.

3. Ciastem wyłożyć dno i boki formy do tarty i całość odstawić do lodówki.

4. Rozgrzać piekarnik na 190 stopni (góra-dół).

 

Najlepsza szarlotka — masa jabłkowa

  • 1 kg jabłek,
  • pół szklanki ksylitolu (lub innego słodzika),
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

 

1. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na dużych oczkach. Ewentualny nadmiar soku odcedzić. Do jabłek dodać słodzik oraz cynamon i dobrze wymieszać. 

2. Do masy jabłkowej dodać mąkę ziemniaczaną, ponownie delikatnie wymieszać.

3. Nadzienie wyłożyć na przygotowany wcześniej spód ciasta, odstawić.

4. Pozostałą 1/3 część ciasta wyjąć z lodówki i rozwałkować na cienki placek. Ja wycięłam foremką do ciasteczek małe gwiazdki i ułożyłam na wierzchu. 

5. Ciasto piec 40-45 min w temperaturze 190 stopni. 

 

 

 

Ta pyszna szarlotka pojawia się w tworzonych przeze mnie jadłospisach. 

Umów się na wizytę już teraz! Prowadzę terapie dzieci i dorosłych.

Dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój, kontakt: TELEFON 

 

Twój komentarz




POKAŻ