Najlepsza szarlotka — ciasto kruche
Składniki, które są potrzebne to:
- 200 g masła,
- 450 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 10 g ksylitolu,
- 60-70 g wody, bardzo zimnej,
- 1 szczypta soli.
Masło musi być bardzo zimne i pokrojone w kostkę. To bardzo ważne, by nie wyciągać go z lodówki zbyt wcześnie. Ksylitol zmielić na puder.
1. Na stolnicę wyłożyć masło, dodać mąkę, ksylitol, sól i wodę i szybko wymieszać. Dłonie powinny mieć jak najkrócej kontakt z masłem, żeby nie roztopił się od ich ciepła zbyt szybko. 2. Ciasto porządnie zagnieść. Jego ⅓ część przełożyć do lodówki (można także do zamrażalki). Pozostałą część ciasta rozwałkować.
3. Ciastem wyłożyć dno i boki formy do tarty i całość odstawić do lodówki.
4. Rozgrzać piekarnik na 190 stopni (góra-dół).
Najlepsza szarlotka — masa jabłkowa
- 1 kg jabłek,
- pół szklanki ksylitolu (lub innego słodzika),
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka cynamonu.
1. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na dużych oczkach. Ewentualny nadmiar soku odcedzić. Do jabłek dodać słodzik oraz cynamon i dobrze wymieszać.
2. Do masy jabłkowej dodać mąkę ziemniaczaną, ponownie delikatnie wymieszać.
3. Nadzienie wyłożyć na przygotowany wcześniej spód ciasta, odstawić.
4. Pozostałą 1/3 część ciasta wyjąć z lodówki i rozwałkować na cienki placek. Ja wycięłam foremką do ciasteczek małe gwiazdki i ułożyłam na wierzchu.
5. Ciasto piec 40-45 min w temperaturze 190 stopni.
Ta pyszna szarlotka pojawia się w tworzonych przeze mnie jadłospisach.
Umów się na wizytę już teraz! Prowadzę terapie dzieci i dorosłych.
Dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój, kontakt: TELEFON
Twój komentarz