Michalina Gamoń
28 Czerw

Cynk — jaka jest jego rola w kształtowaniu odporności organizmu?

Cynk to jeden z kluczowych mikroelementów odpowiedzialnych za dobry poziom odporności. Co warto wiedzieć na jego temat?

 

 

Cynk — jaka jest jego rola w kształtowaniu odporności organizmu?

Cynk jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych pierwiastków śladowych w organizmie człowieka. Ma istotne znaczenie od pierwszych miesięcy życia człowieka — zależy od niego rozwój i działanie komórek układu immunologicznego. Niedobory cynku mogą wiązać się z osłabieniem odpowiedzi immunologicznej, z kolei
odpowiednia ilość tego pierwiastka w diecie pomaga skrócić czas trwania przeziębienia nawet o 30%! Dodatkowo u osób starszych cynk zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia infekcji. Zatem jakiej ilości cynku potrzebujemy? Podstawowe zapotrzebowanie u zdrowej osoby, która prowadzi siedzący tryb życia to ok. 8-10 mg.

 

Cynk — jakie jeszcze ma właściwości?

Jak jeszcze działa cynk? Oprócz tego, że chroni ciało przed infekcjami i poprawia działanie układu odpornościowego to:

  • poprawia pracę tarczycy,
  • działa uzupełniająco w leczeniu cukrzycy, ponieważ poprawia pracę trzustki,
  • jest kluczowy dla płodności,
  • wspomaga farmakoterapię depresji.

 

Cynk — gdzie go znaleźć?

Wybrane najlepsze źródła cynku pochodzenia zwierzęcego to:

  • wołowina,
  • mięso drobiowe,
  • jajka,
  • nabiał (kefir, maślanka, jogurty, mleko),
  • ryby morskie,
  • owoce morza.

 

Niedobór cynku — kto jest w grupie ryzyka? 

Cynk jest dosyć powszechnie występującym pierwiastkiem, dlatego uzupełnienie go dzięki zdrowej i pełnowartościowej diecie jest proste. Warto jednak pamiętać, że są grupy osób, które narażone są na jego niedobory. Kto powinien zwracać większą uwagę na cynk w diecie? Są to przede wszystkim osoby rzadko jedzące mięso, wegetarianie oraz weganie, ale także ludzie spożywający dużą ilość alkoholu i sportowcy.

 

Wegańskie źródła cynku — jakie są najlepsze?

Cynk znajduje się w wielu produktach roślinnych, jednak jest znacznie słabiej wchłaniany. Za blokadę wchłaniania tego składnika w głównej mierze odpowiadają fityniany i błonnik.Które warzywa zawierają cynk?

  • orzechy nerkowca,
  • migdały,
  • fasolę,
  • groszek
  • kiełki pszenicy.

 

    Czy cynk może uczulać?

    Nadmiar cynku może mieć miejsce w przypadku zbyt wysokiej dawki przyjmowanej z suplementów diety. Bardzo rzadko wynika ze złej diety, ponieważ jest wydalany z moczem. Warto pamiętać, że przyswajalność cynku w przewodnie pokarmowym oscyluje wokół 30%. Jakie są objawy przedawkowania cynku? Najczęściej obserwowane są:

    • biegunka,
    • nudności,
    • bóle brzucha.

     

    Cynk to klucz do dobrej odporności 

    Cynk to składnik ponad 200 różnych substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jego niedobory odpowiadają za obniżenie odporności, zwłaszcza u osób aktywnych fizycznie. Cynk jest powszechnie występującym w pożywieniu  pierwiastkiem, jednak lepiej przyswaja się ten z produktów zwierzęcych. Jego roślinne źródła to głównie orzechy, nasiona i strączki. 


     


    Bibliografia:

    Wessels, Inga et al. “Zinc as a Gatekeeper of Immune Function.” Nutrients vol. 9,12 1286. 25 Nov. 2017, doi:10.3390/nu9121286
    Prasad, Ananda S. “Zinc in human health: effect of zinc on immune cells.” Molecular medicine (Cambridge, Mass.) vol. 14,5-6 (2008): 353-7. doi:10.2119/2008-00033.Prasad
    Lim, Karen H C et al. “Iron and zinc nutrition in the economically-developed world: a review.” Nutrients vol. 5,8 3184-211. 13 Aug. 2013, doi:10.3390/nu5083184
    Hemilä H. Zinc lozenges and the common cold: a meta-analysis comparing zinc acetate and zinc gluconate, and the role of zinc dosage. JRSM Open. 2017 May 2;8(5):2054270417694291. doi: 10.1177/2054270417694291. PMID: 28515951; PMCID: PMC5418896.

     

    Twój komentarz




    POKAŻ