Cynk — jaka jest jego rola w kształtowaniu odporności organizmu?
Cynk jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych pierwiastków śladowych w organizmie człowieka. Ma istotne znaczenie od pierwszych miesięcy życia człowieka — zależy od niego rozwój i działanie komórek układu immunologicznego. Niedobory cynku mogą wiązać się z osłabieniem odpowiedzi immunologicznej, z kolei
odpowiednia ilość tego pierwiastka w diecie pomaga skrócić czas trwania przeziębienia nawet o 30%! Dodatkowo u osób starszych cynk zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia infekcji. Zatem jakiej ilości cynku potrzebujemy? Podstawowe zapotrzebowanie u zdrowej osoby, która prowadzi siedzący tryb życia to ok. 8-10 mg.
Cynk — jakie jeszcze ma właściwości?
Jak jeszcze działa cynk? Oprócz tego, że chroni ciało przed infekcjami i poprawia działanie układu odpornościowego to:
- poprawia pracę tarczycy,
- działa uzupełniająco w leczeniu cukrzycy, ponieważ poprawia pracę trzustki,
- jest kluczowy dla płodności,
- wspomaga farmakoterapię depresji.
Cynk — gdzie go znaleźć?
Wybrane najlepsze źródła cynku pochodzenia zwierzęcego to:
- wołowina,
- mięso drobiowe,
- jajka,
- nabiał (kefir, maślanka, jogurty, mleko),
- ryby morskie,
- owoce morza.
Niedobór cynku — kto jest w grupie ryzyka?
Cynk jest dosyć powszechnie występującym pierwiastkiem, dlatego uzupełnienie go dzięki zdrowej i pełnowartościowej diecie jest proste. Warto jednak pamiętać, że są grupy osób, które narażone są na jego niedobory. Kto powinien zwracać większą uwagę na cynk w diecie? Są to przede wszystkim osoby rzadko jedzące mięso, wegetarianie oraz weganie, ale także ludzie spożywający dużą ilość alkoholu i sportowcy.
Wegańskie źródła cynku — jakie są najlepsze?
Cynk znajduje się w wielu produktach roślinnych, jednak jest znacznie słabiej wchłaniany. Za blokadę wchłaniania tego składnika w głównej mierze odpowiadają fityniany i błonnik.Które warzywa zawierają cynk?
- orzechy nerkowca,
- migdały,
- fasolę,
- groszek
- kiełki pszenicy.
Czy cynk może uczulać?
Nadmiar cynku może mieć miejsce w przypadku zbyt wysokiej dawki przyjmowanej z suplementów diety. Bardzo rzadko wynika ze złej diety, ponieważ jest wydalany z moczem. Warto pamiętać, że przyswajalność cynku w przewodnie pokarmowym oscyluje wokół 30%. Jakie są objawy przedawkowania cynku? Najczęściej obserwowane są:
- biegunka,
- nudności,
- bóle brzucha.
Cynk to klucz do dobrej odporności
Cynk to składnik ponad 200 różnych substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jego niedobory odpowiadają za obniżenie odporności, zwłaszcza u osób aktywnych fizycznie. Cynk jest powszechnie występującym w pożywieniu pierwiastkiem, jednak lepiej przyswaja się ten z produktów zwierzęcych. Jego roślinne źródła to głównie orzechy, nasiona i strączki.
Bibliografia:
Wessels, Inga et al. “Zinc as a Gatekeeper of Immune Function.” Nutrients vol. 9,12 1286. 25 Nov. 2017, doi:10.3390/nu9121286
Prasad, Ananda S. “Zinc in human health: effect of zinc on immune cells.” Molecular medicine (Cambridge, Mass.) vol. 14,5-6 (2008): 353-7. doi:10.2119/2008-00033.Prasad
Lim, Karen H C et al. “Iron and zinc nutrition in the economically-developed world: a review.” Nutrients vol. 5,8 3184-211. 13 Aug. 2013, doi:10.3390/nu5083184
Hemilä H. Zinc lozenges and the common cold: a meta-analysis comparing zinc acetate and zinc gluconate, and the role of zinc dosage. JRSM Open. 2017 May 2;8(5):2054270417694291. doi: 10.1177/2054270417694291. PMID: 28515951; PMCID: PMC5418896.
Twój komentarz