Chruściki idealne do meczu — składniki
CIASTO:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 1 łyżka spirytusu
- 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 250 g gęstej i kwaśnej śmietany
- olej do smażenia lub smalec
- cukier puder do obsypania chruścików
Chrusty — jak przygotować?
1. Na samym początku tłuszcz rozgrzewamy w garnku z grubym dnem.
2. Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy w środku dołek, dodajemy sól i cukier.
3. Następnie dodajemy żółtka i spirytus.
4. Składniki lekko mieszamy widelcem i dodajemy śmietanę.
5. Ciasto wyrabiamy ręką do otrzymania gęstej konsystencji. Następnie wałkujemy jak najcieniej i wykrawamy paski o wymiarach 3x10 cm.
6. Kawałki dzielimy na trójkąty i nacinamy nożem wzdłuż, w środku trójkąta, a potem przewijamy go.
7. Chruściki smażymy na gorącym tłuszczu na rumiany kolor.
8. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
Twój komentarz