Michalina Gamoń
15 Czerw

Szparagi w szynce parmeńskiej

Szybka i efektowna zakąska, która zawsze robi wrażenie na gościach. Sezon na szparagi jest krótki, dlatego trzeba korzystać, póki są! :)

 

Szparagi w szynce parmeńskiej — składniki:


- pół opakowania szynki parmeńskiej — 50 g,
- 1 łyżka oliwy z oliwek — 10 g,

- 10 szt szparagów — 300 g,
- sól pieprz do smaku.

 

Szparagi w szynce parmeńskiej — sposób przygotowania

 

1. Szparagi umyć, oczyścić z części niejadalnych odłamując zdrewniałe końcówki.

2. Szynkę podzielić wzdłuż tak, by powstało 10 kawałków, i obwinąć szparagi.

3. Skropić oliwą, przyprawić solą i pieprzem.

4. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 8-10 minut.

 

Twój komentarz




POKAŻ