Michalina Gamoń
10 Czerw

Pyszna zupa z botwinki

Sezonowa zupa "ze wszystkiego" to moje najnowsze odkrycie. Jest absolutnie przepyszna i znika z garnka w mgnieniu oka! 

 

 

Zupa z botwinki  — gęsta, sycąca i pełna witamin

 

Wstyd się przyznać, ale chyba pierwszy raz miałam okazję coś ugotować z botwinki, mimo że uwielbiam buraki, jakoś nie było mi z nią po drodze. Ta zupa, a raczej czerwona mieszanka pyszności i zdrowia ma w sobie przeszło pół kilograma warzyw. Jakich?

 

Zupa z botwinki — składniki

  • botwinka (buraczki + liście) — 2 pęczki,
  • kalarepa — 2 sztuki (300 g),
  • ziemniaki — 2 małe sztuki (100 g),
  • marchew — 2 małe sztuki (100 g),
  • seler korzeniowy — duży plaster (60 g),
  • seler naciowy — 3 łodygi,
  • koper — łyżka, 
  • sól, pieprz, majeranek, suszony korzeń pietruszki (zmiksowany na pył). 

 

Zupa z botwinki — jak przygotować?

1. Kalarepę, ziemniaki, seler korzeniowy i naciowy oraz marchewki kroję na kostkę podobnej wielkości (żeby się równo gotowały).

2. Pęczki botwinki rozrywam na mniejsze części, a buraki obieram ze skórki i kroję w niewielką kostkę. 

3. Wszystkie warzywa zalewam 2 litrami wody i gotuję na bardzo małym ogniu.

4. Kiedy warzywa są już miękkie dodaję koperek, sól i pieprz, a także "domową kostkę rosołową" stworzoną ze zmiksowanego ususzonego korzenia pietruszki i marchewki. Buraczki nadają pięknego koloru całej zupie, a smak jest bajeczny. 

5. Kiedy robiłam zupę po raz drugi to na koniec dodałam łyżkę śmietany, też było pyszne!

Twój komentarz




POKAŻ