
Zupa z botwinki — gęsta, sycąca i pełna witamin
Wstyd się przyznać, ale chyba pierwszy raz miałam okazję coś ugotować z botwinki, mimo że uwielbiam buraki, jakoś nie było mi z nią po drodze. Ta zupa, a raczej czerwona mieszanka pyszności i zdrowia ma w sobie przeszło pół kilograma warzyw. Jakich?
Zupa z botwinki — składniki
- botwinka (buraczki + liście) — 2 pęczki,
- kalarepa — 2 sztuki (300 g),
- ziemniaki — 2 małe sztuki (100 g),
- marchew — 2 małe sztuki (100 g),
- seler korzeniowy — duży plaster (60 g),
- seler naciowy — 3 łodygi,
- koper — łyżka,
- sól, pieprz, majeranek, suszony korzeń pietruszki (zmiksowany na pył).
Zupa z botwinki — jak przygotować?
1. Kalarepę, ziemniaki, seler korzeniowy i naciowy oraz marchewki kroję na kostkę podobnej wielkości (żeby się równo gotowały).
2. Pęczki botwinki rozrywam na mniejsze części, a buraki obieram ze skórki i kroję w niewielką kostkę.
3. Wszystkie warzywa zalewam 2 litrami wody i gotuję na bardzo małym ogniu.
4. Kiedy warzywa są już miękkie dodaję koperek, sól i pieprz, a także "domową kostkę rosołową" stworzoną ze zmiksowanego ususzonego korzenia pietruszki i marchewki. Buraczki nadają pięknego koloru całej zupie, a smak jest bajeczny.
5. Kiedy robiłam zupę po raz drugi to na koniec dodałam łyżkę śmietany, też było pyszne!
Twój komentarz