Michalina Gamoń
01 Czerw

Lekki żurek

Żurek to nie tylko symbol Wielkanocy, nadaje się także na "zwykły" obiad. Jego plusem jest to, że można przygotować go na 2-3 dni. I obiad z głowy ;)

 

Lekki żurek — dobry zakwas to podstawa
 

Pyszny żurek zależy przede wszystkim od dobrego zakwasu. Do niego potrzebne będą składniki, takie jak:

  • pół szklanki mąki razowej — typ 2000 (100 g),
  • 2 liście laurowe,
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 ziarna pieprzu czarnego. 
     

Zakwas na żurek — jak zrobić?

Do niewielkiego naczynia włożyć wszystkie przyprawy i posiekany czosnek (można także przecisnąć przez praskę). Następnie wsypać mąkę i całość zalać 500 ml ciepłej przegotowanej wody. Naczynie przykryć gazą na 4 dni. Każdego dnia należy raz przemieszać zakwas (koniecznie o tej samej porze!).


Lekki żurek na domowym zakwasie
 

Składniki:

  • 4 ugotowane na twardo jajka, 
  • 2 litry wywaru warzywnego,
  • 3 kiełbasy drobiowe (210 g),
  • majeranek (dużo!),
  • łyżeczka chrzanu,
  • ząbek czosnku.

 

Sposób przygotowania:

Kiełbasę pokroić na plasterki. Czosnek rozgnieść. Następnie oba składniki dodać do wywaru warzywnego i gotować około 30 minut. Po tym czasie odcedzić. Następnie
powoli wlewać zakwas. Najlepiej zacząć od szklanki, a później stopniowo większą ilość. Na bieżąco sprawdzać, czy żurek nie jest za kwaśny. Na końcu doprawić dużą ilością majeranku. Dodać chrzan i pieprz. Jajka przekroić na pół. Żurek podawać z jajkiem. 

Twój komentarz




POKAŻ