Lekki żurek — dobry zakwas to podstawa
Pyszny żurek zależy przede wszystkim od dobrego zakwasu. Do niego potrzebne będą składniki, takie jak:
- pół szklanki mąki razowej — typ 2000 (100 g),
- 2 liście laurowe,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 2 ziarna pieprzu czarnego.
Zakwas na żurek — jak zrobić?
Do niewielkiego naczynia włożyć wszystkie przyprawy i posiekany czosnek (można także przecisnąć przez praskę). Następnie wsypać mąkę i całość zalać 500 ml ciepłej przegotowanej wody. Naczynie przykryć gazą na 4 dni. Każdego dnia należy raz przemieszać zakwas (koniecznie o tej samej porze!).
Lekki żurek na domowym zakwasie
Składniki:
- 4 ugotowane na twardo jajka,
- 2 litry wywaru warzywnego,
- 3 kiełbasy drobiowe (210 g),
- majeranek (dużo!),
- łyżeczka chrzanu,
- ząbek czosnku.
Sposób przygotowania:
Kiełbasę pokroić na plasterki. Czosnek rozgnieść. Następnie oba składniki dodać do wywaru warzywnego i gotować około 30 minut. Po tym czasie odcedzić. Następnie
powoli wlewać zakwas. Najlepiej zacząć od szklanki, a później stopniowo większą ilość. Na bieżąco sprawdzać, czy żurek nie jest za kwaśny. Na końcu doprawić dużą ilością majeranku. Dodać chrzan i pieprz. Jajka przekroić na pół. Żurek podawać z jajkiem.
Twój komentarz