
Lekki żurek — dobry zakwas to podstawa
  
Pyszny żurek zależy przede wszystkim od dobrego zakwasu. Do niego potrzebne będą składniki, takie jak:
- pół szklanki mąki razowej — typ 2000 (100 g),
 - 2 liście laurowe,
 - 1 ząbek czosnku,
 - 2 ziarna ziela angielskiego,
 - 2 ziarna pieprzu czarnego. 
 
Zakwas na żurek — jak zrobić?
Do niewielkiego naczynia włożyć wszystkie przyprawy i posiekany czosnek (można także przecisnąć przez praskę). Następnie wsypać mąkę i całość zalać 500 ml ciepłej przegotowanej wody. Naczynie przykryć gazą na 4 dni. Każdego dnia należy raz przemieszać zakwas (koniecznie o tej samej porze!).
 Lekki żurek na domowym zakwasie
  
Składniki:
- 4 ugotowane na twardo jajka,
 - 2 litry wywaru warzywnego,
 - 3 kiełbasy drobiowe (210 g),
 - majeranek (dużo!),
 - łyżeczka chrzanu,
 - ząbek czosnku.
 
Sposób przygotowania:
Kiełbasę pokroić na plasterki. Czosnek rozgnieść. Następnie oba składniki dodać do wywaru warzywnego i gotować około 30 minut. Po tym czasie odcedzić. Następnie
 powoli wlewać zakwas. Najlepiej zacząć od szklanki, a później stopniowo większą ilość. Na bieżąco sprawdzać, czy żurek nie jest za kwaśny. Na końcu doprawić dużą ilością majeranku. Dodać chrzan i pieprz. Jajka przekroić na pół. Żurek podawać z jajkiem. 






Twój komentarz