Michalina Gamoń
01 Czerw

Jajko w koszulce ze szparagami

Szparagi z jajkiem w koszulcei komosą ryżową to pełnowartościowy i wyjątkowo zdrowy obiad. Dobrze sprawdzi się także jako dodatek do grilla. 

 

Szparagi z jajkiem w koszulce  i komosą ryżową — składniki

  • szparagi — 350 g,
  • komosa ryżowa — 50 g,
  • jajko — 1 sztuka,
  • pestki dyni — 10 g,
  • sól.

 

Szparagi z jajkiem w koszulce  i komosą ryżową — sposób przygotowania:

1. Komosę ryżową zalać 100 ml zimnej wody. Następnie zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 15 minut. Komosę pozostawić pod przykryciem na kolejne 20 minut. 

2. Do dużego garnka wlać 2 litry wody i dodać szczyptę soli. Gdy woda zacznie wrzeć, energicznie wymieszać ją łyżką tak, aby powstał wir. Do tak przygotowanej wody dodać jajko, a następnie gotować 2-3 minuty. Jajko wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć na ręczniku papierowym. 

3. Szparagi przygotować odrywając zdrewniałe końcówki. Wstawić pionowo do wysokiego garnka, zalać wodą tak, by główki wystawały ponad jej powierzchnię. Dodać łyżeczkę soli, gotować około 3-4 minuty.

4. Całe danie posypać pestkami dyni.

Twój komentarz




POKAŻ