Szparagi z jajkiem w koszulce i komosą ryżową — składniki
- szparagi — 350 g,
- komosa ryżowa — 50 g,
- jajko — 1 sztuka,
- pestki dyni — 10 g,
- sól.
Szparagi z jajkiem w koszulce i komosą ryżową — sposób przygotowania:
1. Komosę ryżową zalać 100 ml zimnej wody. Następnie zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 15 minut. Komosę pozostawić pod przykryciem na kolejne 20 minut.
2. Do dużego garnka wlać 2 litry wody i dodać szczyptę soli. Gdy woda zacznie wrzeć, energicznie wymieszać ją łyżką tak, aby powstał wir. Do tak przygotowanej wody dodać jajko, a następnie gotować 2-3 minuty. Jajko wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć na ręczniku papierowym.
3. Szparagi przygotować odrywając zdrewniałe końcówki. Wstawić pionowo do wysokiego garnka, zalać wodą tak, by główki wystawały ponad jej powierzchnię. Dodać łyżeczkę soli, gotować około 3-4 minuty.
4. Całe danie posypać pestkami dyni.
Twój komentarz