Michalina Gamoń
01 Czerw

Lekka serowa chmurka z granatem

Pyszny deser w sam raz na lato. Alternatywa dla ciężkich i tuczących serników. Koniecznie sprawdź ten przepis! :)

 

 

Lekkie ciasto serowe na lato  — jakie składniki będą potrzebne? Przepis na 12 porcji

Na masę serową przygotuj:

  • 2 kostki chudego twarogu (500 g), 
  • duży kubek jogurtu naturalnego, gęstego (250 g)
  • pół szklanki cukru (100 g) — można użyć ksylitolu lub innego słodzika,
  • pół laski wanilii,
  • 7 łyżeczek żelatyny. 

 

Lekkie ciasto serowe na lato  — składniki na spód

  • pół tabliczki czekolady (50 g),
  • pół granatu (50 g),
  • 15 łyżek płatków owsianych błyskawicznych (150 g),
  • 2 łyżki miodu (50 g),
  • 3 łyżki masła (60 g).


Lekkie ciasto serowe na lato  — sposób przygotowania


1. Twaróg zmielić.

2. Do roztopionego masła dodać płatki owsiane i miód. Tak powstałą masę porządnie wymieszać i wyłożyć na spód wyścielonej wcześniej tortownicy. Dobrze docisnąć i wyrównać ciasto.

3. Następnie przygotować masę serową. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Po przestudzeniu delikatnie połączyć z jogurtem.

4. Ser zmiksować z cukrem, następnie dodać wanilię, jogurt z żelatyną i całość dokładnie wymieszać.

5. Tak przygotowaną masę serową wylać na spód z płatków owianych. 

6. Ciasto przełożyć do lodówki i poczekać aż stężeje. 

7. Po wyjęciu z lodówki ciasto polać roztopioną czekoladą i udekorować granatem. 
 

Ps. Ile trwa przygotowanie? Maksymalnie 20 minut. Do tego należy doliczyć jeszcze czas schładzania.

1 porcja: 197 kcal, 12 g białka, 6,3 g tłuszczu, 23,5 g węglowodanów, 0,8 błonnika

Smacznego!

 

Twój komentarz




POKAŻ