Lekkie ciasto serowe na lato — jakie składniki będą potrzebne? Przepis na 12 porcji
Na masę serową przygotuj:
- 2 kostki chudego twarogu (500 g),
- duży kubek jogurtu naturalnego, gęstego (250 g)
- pół szklanki cukru (100 g) — można użyć ksylitolu lub innego słodzika,
- pół laski wanilii,
- 7 łyżeczek żelatyny.
Lekkie ciasto serowe na lato — składniki na spód
- pół tabliczki czekolady (50 g),
- pół granatu (50 g),
- 15 łyżek płatków owsianych błyskawicznych (150 g),
- 2 łyżki miodu (50 g),
- 3 łyżki masła (60 g).
Lekkie ciasto serowe na lato — sposób przygotowania
1. Twaróg zmielić.
2. Do roztopionego masła dodać płatki owsiane i miód. Tak powstałą masę porządnie wymieszać i wyłożyć na spód wyścielonej wcześniej tortownicy. Dobrze docisnąć i wyrównać ciasto.
3. Następnie przygotować masę serową. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Po przestudzeniu delikatnie połączyć z jogurtem.
4. Ser zmiksować z cukrem, następnie dodać wanilię, jogurt z żelatyną i całość dokładnie wymieszać.
5. Tak przygotowaną masę serową wylać na spód z płatków owianych.
6. Ciasto przełożyć do lodówki i poczekać aż stężeje.
7. Po wyjęciu z lodówki ciasto polać roztopioną czekoladą i udekorować granatem.
Ps. Ile trwa przygotowanie? Maksymalnie 20 minut. Do tego należy doliczyć jeszcze czas schładzania.
1 porcja: 197 kcal, 12 g białka, 6,3 g tłuszczu, 23,5 g węglowodanów, 0,8 błonnika
Smacznego!
Twój komentarz