Michalina Gamoń
01 Czerw

Puszysty omlet ze szparagami

Szparagi to doskonała baza zdrowego śniadania. W towarzystwie jajek i łososia stanowi pełnowartościowy posiłek. Sprawdź mój sprawdzony przepis na puszysty omlet!

Puszysty omlet ze szparagami  — składniki:

  • 3 jaja,

  • łosoś wędzony — 2 plastry (50 g),

  • szparagi zielone — 5 szt,

  • pomidorki koktajlowe — 5 sztuk (100 g),

  • koperek — 1 łyżeczka (6 g),

  • oliwa z oliwek — 1 łyżeczka (5 g).



Puszysty omlet ze szparagami — sposób przygotowania:

1. Szparagi umyć, odłamać twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Łodygi pokroić ukośnie na ok. 1/2 cm kawałki, natomiast główki pozostawić w całości. Wrzucić na lekko osolony wrzątek i gotować ok. 2 minuty, odcedzić.

2. W misce roztrzepać jajka z solą i pieprzem. Do masy dodać szparagi i łososia pokrojonego na kilka kawałków.

3. Wszystko wymieszać łyżką.

4. Na patelni rozgrzać oliwę. Wlać masę jajeczną z dodatkami. Dodać połówki pomidorków koktajlowych.

5. Ustawić mały ogień, a patelnię przykryć pokrywką. Podgrzewać do czasu, aż i masa jajeczna odpowiednio się zetnie.

6. Danie posypać świeżo zmielonym pieprzem, a na koniec udekorować posiekanym koperkiem.

Twój komentarz




POKAŻ