Michalina Gamoń
01 Czerw

Indyk w porach ze szparagami

Sezon szparagowy jest krótki, dlatego warto wykorzystać go jak najlepiej. Dzis prezentuję pomysł na pyszny i łatwy w przygotowaniu obiad ze szparagami w roli głównej!


 

Indyk w porach ze szparagami — potrzebne składniki:

 

  • pierś z indyka — porcja (150 g),

  • biała część pora — kawałek (50 g),

  • szparagi zielone — 5 sztuk, 

  • makaron penne (z mąki durum lub pełnoziarnisty) — szklanka,

  • czosnek — 2 ząbki,

  • oliwa z oliwek — łyżeczka (5 g).




Indyk w porach ze szparagami — sposób przygotowania:

1. Makaron ugotować al dente (według instrukcji na opakowaniu).

2. Odciąć niejadalne końcówki szparagów, a następnie pokroić je na 4-5 cm kawałki i zblanszować (sparzyć wrzątkiem). 

3. Indyka pokroić w podłużne paski, a por pokroić na cienkie plastry.

4. Pora zeszklić na rozgrzanej oliwie, po chwili dodać pokrojone mięso, później szparagi i posiekany czosnek.

5. Całość podlać wodą i dusić pod przykryciem około 10-15 minut.

6. Na koniec dodać sól z pieprzem oraz ugotowany makaron.

7. Danie dokładnie wymieszać.

Twój komentarz




POKAŻ