Michalina Gamoń
01 Czerw

Glutamina — co to jest?

Co to jest glutamina  i jakie ma znaczenie dla utrzymania odporności organizmu na właściwym poziomie? Sprawdź co warto wiedzieć na ten temat.

 

 

Glutamina  to jeden z aminokwasów warunkowo niezbędnych. Co to znaczy? Mówiąc najprościej: glutamina jest aminokwasem,  który organizm potrafi sam wytwarzać, jednak mimo tego należy dostarczać go wraz z pożywieniem. W pewnych okolicznościach może dochodzić do niewystarczającej produkcji i ryzyka niedoboru. W jakich sytuacjach? 

  • wtedy, gdy organizm obciążony jest silnym stresem,
  • podczas choroby,
  • u osób intensywnie trenujących,
  • w przypadku stosowania bardzo rygorystycznych diet i postów, 
  • w trakcie pobytów szpitalnych i podczas rekonwalescencji. 


Od niedawna jest pewne, że niektóre komórki układu odpornościowego wykorzystują glutaminę jako swoje główne źródło energii. Gdy w organizmie dochodzi do obniżenia poziomu glutaminy, sprawność układu odpornościowego może zostać znacznie obniżona.

* Ciekawostka dla osób aktywnych fizycznie: w przypadku sportowców trenujących dyscypliny wytrzymałościowe stosowanie glutaminy zmniejszyło częstotliwość występowania schorzeń układu oddechowego. 

 

Niedobór glutaminy — co robić? 


W prosty sposób magazyn glutaminy da się uzupełnić za pomocą suplementacji. Jednak znacznie lepszym rozwiązaniem jest odpowiednie zwiększenie spożycia białka (zwłaszcza serwatki), które cechuje się dużą zawartością glutaminy.




Bibliografia:

[1] Calder PC, Yaqoob P.: Glutamine and the immune system. Amino Acids.1999, 17, 3, 227-241.

[2] Castell L.: Glutamine supplementation in vitro and in vivo, in exercise and in immunodepression.Sports Med. 2003, 33, 5, 323-345.

Twój komentarz




POKAŻ