Glutamina to jeden z aminokwasów warunkowo niezbędnych. Co to znaczy? Mówiąc najprościej: glutamina jest aminokwasem, który organizm potrafi sam wytwarzać, jednak mimo tego należy dostarczać go wraz z pożywieniem. W pewnych okolicznościach może dochodzić do niewystarczającej produkcji i ryzyka niedoboru. W jakich sytuacjach?
- wtedy, gdy organizm obciążony jest silnym stresem,
- podczas choroby,
- u osób intensywnie trenujących,
- w przypadku stosowania bardzo rygorystycznych diet i postów,
- w trakcie pobytów szpitalnych i podczas rekonwalescencji.
Od niedawna jest pewne, że niektóre komórki układu odpornościowego wykorzystują glutaminę jako swoje główne źródło energii. Gdy w organizmie dochodzi do obniżenia poziomu glutaminy, sprawność układu odpornościowego może zostać znacznie obniżona.
* Ciekawostka dla osób aktywnych fizycznie: w przypadku sportowców trenujących dyscypliny wytrzymałościowe stosowanie glutaminy zmniejszyło częstotliwość występowania schorzeń układu oddechowego.
Niedobór glutaminy — co robić?
W prosty sposób magazyn glutaminy da się uzupełnić za pomocą suplementacji. Jednak znacznie lepszym rozwiązaniem jest odpowiednie zwiększenie spożycia białka (zwłaszcza serwatki), które cechuje się dużą zawartością glutaminy.
Bibliografia:
[1] Calder PC, Yaqoob P.: Glutamine and the immune system. Amino Acids.1999, 17, 3, 227-241.
[2] Castell L.: Glutamine supplementation in vitro and in vivo, in exercise and in immunodepression.Sports Med. 2003, 33, 5, 323-345.
Twój komentarz