Michalina Gamoń
31 Maj

Puszysty sernik z frużeliną owocową

Sernik to u mnie król wszystkich deserów! Choć niestety jest dosyć kaloryczny, to dostarcza sporej ilości pełnowartościowego białka, wapnia i witaminy E. Dlatego od czasu do czasu pojawia się w moim menu :)

Sernik wiedeński z owocową polewą — składniki:

  • twaróg sernikowy — 1 kg (wiaderko),
  • jajka — 5 sztuk (w temperaturze pokojowej, nie prosto z lodówki!),
  • cukier — 120 g,
  • miękkie masło — pół kostki (100 g),
  • mąka pszenna — łyżka (15 g),
  • budyń waniliowy — 1 opakowanie,
  • ekstrakt cytrynowy — kilka kropel,
  • skórka z cytryny — z 1 sparzonej sztuki.

 

Sernik wiedeński — jak zrobić?

 

1. Cukier mielę kilka sekund w młynku do kawy, żeby był drobniejszy. Można użyć także gotowego, drobnego cukru do wypieków.

2. Miękkie masło ucieram z cukrem, aż masa stanie się puszysta i miękka

3. Do masy maślano-cukrowej wbijam po jednym jajku i cały czas miksuje, by wszystko się dobrze połączyło.

4. Na koniec wsypuję mąkę, budyń, ekstrakt i skórkę z cytryny i delikatnie dalej mieszam. 

 

Masa jest gotowa! I banalna w przygotowaniu, ale najważniejszy jest sposób pieczenia.

Sernik wiedeński — jak piec?

1. Masę przelewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma średnicę 26 cm). 

2. Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni (góra-dół).

3. Na dno piekarnika wstawiam naczynie żaroodporne z wodą. 

4. Tortownicę z masą sernikową wstawiam do rozgrzanego piekarnika na około 60 minut. Dosyć szybko wyrasta i zaczyna pękać — ale spokojnie po wystudzeniu wszystko wróci do normy i będzie piękny. 

5. Sernika nie wyciągam od razu, tylko studzę w piekarniku przez następne 30-40 minut.

 

Polewa na sernik — frużelina truskawkowo-malinowa

Mieszankę truskawek i malin (450 g) zalewam kilkoma łyżkami wody. Całość gotuję na wolnym ogniu, aż do powstania owocowej masy. W międzyczasie namaczam łyżeczkę żelatyny w niewielkiej ilości wody. Następnie wrzucam ją do owoców i gotuję jeszcze przez chwilę aż całość stężeje. 

Gotową frużeliną polewam sernik.

 

Mój sernik wiedeński — kalorie? Jeden kawałek 150 g to około 350 kcal. 

 

 

Podoba Ci się ten przepis? Te i inne pyszności znajdują się w tworzonych przeze mnie dietach. 

Układam diety odchudzające dla dzieci oraz dorosłych, a także prowadzę terapie w chorobach! 

Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój, kontakt: TELEFON 

Twój komentarz




POKAŻ