Michalina Gamoń
31 Maj

Najlepszy produkt podczas odchudzania

Na diecie redukcyjnej największą trudnością okazuje się unikanie podjadania. Czy są jakieś wyjątki? Które produkty można jeść bez wyrzutów sumienia? 

 

Korzyści zdrowotnych wynikających z jedzenia ogórka jest bardzo dużo. To niepozorne warzywo (a w botanicznym sensie to w zasadzie owoc) może bardzo pomagać na diecie redukcyjnej, ale nie tylko!

Ogórek jest bogaty w składniki odżywcze, a także pewne związki roślinne i przeciwutleniacze, które mogą pomóc w leczeniu, a nawet zapobieganiu niektórym schorzeniom. W większości składa się z wody i rozpuszczonych w niej soli mineralnych np. potasu, który jest niezbędny dla zdrowia serca. Jedzenie ogórków ze skórką zapewnia maksymalną ilość składników odżywczych.

 

1. Działanie przeciwnowotworowe ogórków

Ogórki zawierają przeciwutleniacze, czyli cząsteczki, które blokują proces utleniania i zwalczają wolne rodniki. To właśnie one są odpowiedzialne za wystąpienie stanu zapalnego i w rezultacie chorób przewlekłych (nowotwory, choroby serca, nadciśnienie). Dodatkowo w ogórkach znajdują się substancje (kukurbitacyny i lignany) o udowodnionym działaniu zwalczającym komórki rakowe. 

 

2. Ogórek może pomóc w utracie wagi

Ogórki są niskokaloryczne. Każda porcja zawiera tylko 16 kalorii. Oznacza to, że możesz jeść dużo ogórków bez pakowania dodatkowych kalorii, które prowadzą do przybierania na wadze.

Ogórki mogą dodać świeżości i smaku sałatkom, kanapkom i przystawkom, a także mogą być stosowane jako zamiennik wysokokalorycznych alternatyw.

Ponadto wysoka zawartość wody w ogórkach może również pomóc w utracie wagi.

 

KotwicaKotwica3. Ogórek pomoże obniżyć poziom cukru we krwi

Kilka badań na zwierzętach wykazało, że ogórki mogą pomóc obniżać poziom cukru we krwi i zapobiec niektórym powikłaniom cukrzycy.

 

KotwicaKotwica4. Ogórki na zaparcia

Jedzenie ogórków może pomóc w utrzymaniu regularnych wypróżnień.

Odwodnienie jest głównym czynnikiem ryzyka zaparć, ponieważ może zmienić równowagę wodną i utrudnić oddawanie stolca. Ogórki są bogate w wodę i sprzyjają nawodnieniu. Utrzymywanie nawodnienia może poprawić konsystencję stolca, zapobiegać zaparciom i pomagać w utrzymaniu regularności. Ponadto ogórki zawierają błonnik, który pomaga regulować wypróżnienia.

 

5. Pożywka dla flory bakteryjnej jelit 

W ogórkach znajdują się lignany, które odżywiają pozytywne bakterie jelitowe.  Jest to kluczowe dla przeciwdziałania zaparciom, a także zachowaniu dobrej odporności i równowagi hormonalnej. To z kolei zmniejsza ryzyko zachorowania na raka narządów związanych z estrogenami (piersi, jajniki, prostata). 

6. Ogórek na Alzheimera

Substancje zawarte w ogórkach pozytywnie wpływają na pracę mózgu. Pomagają zapobiegać procesom neurodegeneracyjnym i spowalniają rozwój choroby Alzheimera.

 

Ogórki można jeść świeże lub marynowane. Mogą być spożywane jako niskokaloryczna przekąska lub jako dodatek do różnych potraw. To orzeźwiający, pożywny i niezwykle wszechstronny dodatek do każdej diety.

Jedzenie ogórków może prowadzić do wielu potencjalnych korzyści zdrowotnych, w tym utraty wagi, zrównoważonego nawodnienia, regularności trawienia i obniżenia poziomu cukru we krwi.


 

Twój komentarz




POKAŻ