Michalina Gamoń
24 Maj

Babeczki czekoladowe z truskawkami

Po świętach wielkanocnych zostało mi sporo różnych czekoladowych figurek (króliczki i inne cuda, które dostaję w miłym prezencie), dlatego postanowiłam wykorzystać je w jakiś pyszny sposób.

 

 

Czekoladowe babeczki — najprostszy przepis

składniki:

  • masło — 3/4 kostki (150 g),
  • czekolada — łącznie 150 g z różnych figurek i czekoladek wielkanocnych,
  • jajka — 3 szt,
  • cukier — pół szklanki,
  • mąka żytnia — pół szklanki,
  • mąka pszenna — pół szklanki,
  • truskawki — garść (70 g),
  • szczypta soli.

Czekoladowe babeczki — jak zrobić?

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni (góra-dół). 

2. Masło i czekoladę pokroić na mniejsze części i włożyć do garnka. Rozpuścić całość na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. 

3. Jajka utrzeć z cukrem. A następnie dodać do nich masło z czekoladą.

4. Do powstałej masy dodać mąki i sól. Delikatnie wymieszać dokładnie na gładką masę.

5. Wlać do foremek na babeczki.

6. Wstawić do piekarnika na 30 minut. 

7. Po wystudzeniu babeczki ozdobić kawałkami truskawek (można polać także polewą czekoladową).

 

 

Podoba Ci się ten przepis? Te i inne pyszności znajdują się w tworzonych przeze mnie dietach. 

Układam diety odchudzające dla dzieci oraz dorosłych, a także prowadzę terapie w chorobach! 

Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój, kontakt: TELEFON 

 

Twój komentarz




POKAŻ