Michalina Gamoń
05 Kwie

Najlepszy sernik na zimno

Pyszny deser bez piekarnika. Musisz spróbować!

 

Świąteczny sernik na zimno — jakie składniki są potrzebne?

  • twaróg sernikowy — 1 wiaderko (1 kg),
  • biszkopty — 1 mała paczka (120 g),
  • truskawki — 1 porcja (50 g),
  • galaretka truskawkowa — 1 opakowanie 75 g
  • żelatyna — 2 łyżki (16 g),
  • mleko — 1/2 szklanki (110 g),
  • śmietanka 30% — 15 łyżek (150 g),
  • ksylitol lub erytrol (może być też zwykły cukier — wtedy kaloryczność deseru będzie większa) — 3/4 szklanki (150 g),
  • aromat waniliowy — kilka kropel (1 g).

 

Świąteczny sernik na zimno — jak przygotować?

1. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu (można także przygotować galaretkę domową — tak jak TUTAJ).

2. Biszkoptami wyłożyć dół tortownicy.

3. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody.

4. Mleko zagotować, a następnie zdjąć z ognia i rozpuścić wcześniej namoczoną żelatynę.

5. Słodzik (lub cukier), twaróg, śmietankę i aromat waniliowy dokładnie wymieszać.

6. Przestudzić żelatynę rozpuszczoną w mleku, a następnie zahartować ją kilkoma łyżkami masy serowej. Wymieszać dokładnie z resztą składników.

7. Na wierzch dodać pokrojone truskawki (kilka zostawić do dekoracji) wymieszać i przelać do tortownicy. Włożyć do lodówki na pół godziny, aby masa stężała.

8. Na koniec sernik udekorować truskawkami, na wierzch wylać galaretkę, a później całość wstawić do lodówki, by deser dobrze stężał.

Twój komentarz




POKAŻ