Świąteczny sernik na zimno — jakie składniki są potrzebne?
- twaróg sernikowy — 1 wiaderko (1 kg),
- biszkopty — 1 mała paczka (120 g),
- truskawki — 1 porcja (50 g),
- galaretka truskawkowa — 1 opakowanie 75 g
- żelatyna — 2 łyżki (16 g),
- mleko — 1/2 szklanki (110 g),
- śmietanka 30% — 15 łyżek (150 g),
- ksylitol lub erytrol (może być też zwykły cukier — wtedy kaloryczność deseru będzie większa) — 3/4 szklanki (150 g),
- aromat waniliowy — kilka kropel (1 g).
Świąteczny sernik na zimno — jak przygotować?
1. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu (można także przygotować galaretkę domową — tak jak TUTAJ).
2. Biszkoptami wyłożyć dół tortownicy.
3. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody.
4. Mleko zagotować, a następnie zdjąć z ognia i rozpuścić wcześniej namoczoną żelatynę.
5. Słodzik (lub cukier), twaróg, śmietankę i aromat waniliowy dokładnie wymieszać.
6. Przestudzić żelatynę rozpuszczoną w mleku, a następnie zahartować ją kilkoma łyżkami masy serowej. Wymieszać dokładnie z resztą składników.
7. Na wierzch dodać pokrojone truskawki (kilka zostawić do dekoracji) wymieszać i przelać do tortownicy. Włożyć do lodówki na pół godziny, aby masa stężała.
8. Na koniec sernik udekorować truskawkami, na wierzch wylać galaretkę, a później całość wstawić do lodówki, by deser dobrze stężał.
Twój komentarz