Michalina Gamoń
04 Kwie

Rolada szpinakowa! Sposób na niejadka

Imponująca i pełnowartościowa rolada szpinakowa. Obłędny zielony kolor sprawia, że nawet największy niejadek skusi się na kawałek. Dzięki zawartości łososia stanowi pełnowartościowy posiłek. Od święta... i nie tylko ;)

 

Rolada szpinakowa — co jest potrzebne do przygotowania?

  • szpinak — opakowanie (350 g),
  • jaja — 3 duże sztuki (195 g),
  • łosoś wędzony — 2 opakowania (200 g),
  • kremowy serek chrzanowy (np. Almette) — 1 opakowanie (250 g),
  • czosnek — 2 ząbki (8 g),
  • koper — 2 łyżki (16 g),
  • sok z cytryny — 1 łyżeczka (3 g),
  • gałka muszkatołowa — 1/2 łyżeczki (1,5 g).

Rolada szpinakowa — jak przygotować? Prosty przepis

1. Na patelni poddusić czosnek razem ze szpinakiem, a następnie zredukować płyn — poczekać aż woda całkowicie odparuje. Zostawić do wystygnięcia.

2. Żółtka roztrzepać widelcem, dodać przyprawy, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Wymieszać. Dołożyć masę szpinakowo-czosnkową. Dokładnie połączyć składniki.

3. Białka ubić na sztywno (najlepiej na początku dodać szczyptę soli ‚ wtedy masa będzie gęsta i błyszcząca).

3. Ubite białka delikatnie połączyć ze szpinakiem.

4. Tak przygotowane ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wystarczy blacha o wymiarach 30 x 40 cm). 5. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 20 min.

6. Szpinakowy biszkopt wyjąć z pieca i ostudzić. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Posmarować równomiernie serkiem, z wierzchu posypać koperkiem i ułożyć plastry łososia.

7. Zawinąć ciasto i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki kroić w plastry o grubości 1,5 cm. 

Twój komentarz




POKAŻ