Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości prozdrowotne, rośliny strączkowe polecane są dla osób zmagających się z otyłością, chorobami układu sercowo-naczyniowego, zespołu policystycznych jajników (PCOS) oraz u osób będących w grupie zwiększonego ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych.
Przedstawiam łatwy przepis na faszerowaną paprykę
Składniki:
- papryka 3 sztuki,
- ciecierzyca ugotowana (nada się także ta z puszki czy słoika) — 200g,
- cebula — 1 duża sztuka (100g),
- pieczarki — 4 duże sztuki (120g),
- passata pomidorowa lub pomidory z puszki — 200g,
- zioła prowansalskie — do smaku.
Sposób przygotowania:
1. Posiekać cebulę oraz pieczarki. Następnie rozgrzac na patelni oliwę i wrzucić posiekane warzywa. Zarumienić.
2. Dodać ciecierzycę oraz pomidory i przyprawy. Całość poddusić.
3. Papryki umyć przekroić na pół i wydrążyć środek.
4. Papryki napełnić farszem z ciecierzycy.
5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut. Na ostatnie 5 minut można włączyć termoobieg.
Twój komentarz