Michalina Gamoń
04 Kwie

Obiad bez mięsa — faszerowana papryka

Najlepszą alternatywą dla dań mięsnych (biorąc pod uwagę zawartość i jakość białka) są rośliny strączkowe. Bób, soczewica, fasola, soja, ciecierzyca dodatkowo cechują się wysoką zawartością witamin z grupy B i błonnika. Mają także niski indeks glikemiczny, dlatego polecane są osobom z insulinoopornością czy cukrzycą. 
 

Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości prozdrowotne, rośliny strączkowe polecane są dla osób zmagających się z otyłością, chorobami układu sercowo-naczyniowego, zespołu policystycznych jajników (PCOS) oraz u osób będących w grupie zwiększonego ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych.

Przedstawiam łatwy przepis na faszerowaną paprykę

Składniki:

  • papryka 3 sztuki,
  • ciecierzyca ugotowana (nada się także ta z puszki czy słoika) — 200g,
  • cebula — 1 duża sztuka (100g),
  • pieczarki — 4 duże sztuki (120g),
  • passata pomidorowa lub pomidory z puszki — 200g,
  • zioła prowansalskie — do smaku.

Sposób przygotowania:

1. Posiekać cebulę oraz pieczarki. Następnie rozgrzac na patelni oliwę i wrzucić posiekane warzywa. Zarumienić.

2. Dodać ciecierzycę oraz pomidory i przyprawy. Całość poddusić.

3. Papryki umyć przekroić na pół i wydrążyć środek. 

4. Papryki napełnić farszem z ciecierzycy.

5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut. Na ostatnie 5 minut można włączyć termoobieg.

Twój komentarz




POKAŻ