Michalina Gamoń
04 Kwie

Nietolerancje pokarmowe — przyczyny

Szacuje się, że nawet połowa populacji krajów wysokorozwiniętych może mieć problem z nietolerancjami pokarmowymi. Mogą objawiać się szerokim spektrum wielonarządowych dolegliwości.

Niedawno szczegółowo opisałam możliwe objawy, które wynikają z nietolerancji pokarmowych (tutaj). Teraz przyszedł czas na wytłumaczenie możliwych mechanizmów i przyczyn ich występowania. 

Nietolerancje pokarmowe — przyczyny to między innymi:

  • zaburzona struktura lub niedojrzałość błony śluzowej przewodu pokarmowego, 
  • dysbioza bakteryjna jelita — przerost bakterii patogennych i niedobór probiotyków,
  • stany patologiczne w obrębie błony śluzowej jelita (choroby zapalne jelit — wrzodziejące zapalenie jelita grubego, jelito drażliwe, chorobwa Leśniowskiego-Crohna, celiakia, pasożyty i inne patogeny),
  • zbyt wysokie pH soku żołądkowego,
  • zmniejszona aktywność enzymatyczna przewodu pokarmowego,
  • wysokoprzetworzona żywność,
  • nieprawidłowa dieta,
  • używki,
  • przewlekły stres,
  • zbyt częste zażywanie leków (zwłaszcza antybiotyków i przeciwbólowych.

Twój komentarz




POKAŻ