Niedawno szczegółowo opisałam możliwe objawy, które wynikają z nietolerancji pokarmowych (tutaj). Teraz przyszedł czas na wytłumaczenie możliwych mechanizmów i przyczyn ich występowania.
Nietolerancje pokarmowe — przyczyny to między innymi:
- zaburzona struktura lub niedojrzałość błony śluzowej przewodu pokarmowego,
- dysbioza bakteryjna jelita — przerost bakterii patogennych i niedobór probiotyków,
- stany patologiczne w obrębie błony śluzowej jelita (choroby zapalne jelit — wrzodziejące zapalenie jelita grubego, jelito drażliwe, chorobwa Leśniowskiego-Crohna, celiakia, pasożyty i inne patogeny),
- zbyt wysokie pH soku żołądkowego,
- zmniejszona aktywność enzymatyczna przewodu pokarmowego,
- wysokoprzetworzona żywność,
- nieprawidłowa dieta,
- używki,
- przewlekły stres,
- zbyt częste zażywanie leków (zwłaszcza antybiotyków i przeciwbólowych.
Twój komentarz