Michalina Gamoń
04 Kwie

Deser bez jajek! Bezy — aquafaba i cukier

Wegańskie bezy — przepis prosty, a efekt pyszny, kruchy, słowem — idealny! 

 

 

Bezy bez jajek najłatwiej przyrządzić z aquafaby. A co to takiego? Po prostu zalewa z puszki ciecierzycy. Aquafaba bardzo łatwo się ubija, dokładnie tak jak jajka kurze.

Bezy bez jajek— składniki:

  • woda odlana z 1 puszki ciecierzycy — 150 g;
  • cukier — 180 g.

Wegańskie bezy — jak zrobić?

Sposób przygotowania:

1. Otworzyć puszkę ciecierzycy i odlać zalewę do miski. Odmierzyć 150 ml (taka ilość najczęściej znajduje się w puszce o pojemności 400 ml).

2. Ubić mikserem na najwyższych obrotach (dokładnie tak samo, jak białka jaja).

3. Gdy masa stanie się sztywna trzeba zacząć dodawać cukier (po 1 łyżce) i ubijać dalej.

4. Dodać szczyptę soli — wtedy ubita masa będzie lśniąca i gęsta. 

5. Piekarnik nagrzać do 120 stopni. 

6. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i kłaść 1 łyżkę masy w sporych odstępach od siebie. 

7. Wstawić bezy do piekarnika i piec około 60 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć następne 30 minut.  

 

 

Najczęstsze pytania i wątpliwości:

* Czy czuć aromat ciecierzycy? Absolutnie nie!

* Od razu uprzedzam — wegańskie bezy bez jajek są kapryśne. Ale nie ma co się poddawać po pierwszym niepowodzeniu.

*Bezy bez cukru? Niestety nie wyjdą z ksylitolem czy erytrolem. 

* Bezy — ile kaloriimają? 1 sztuka (10 g) to około 40 kcal. 

* Bezy z aquafaby to alternatywa dla osób, które mają nietolerancje na jajka.

Twój komentarz




POKAŻ