Racuchy drożdżowe — składniki
Zaczyn:
- świeże drożdże — 40 g (trochę mniej niż połowa kostki),
- ciepłe mleko 3,2% — 150 ml (2/3 szklanki),
- mąka pszenna — 2 łyżki (30 g),
- cukier — 1 łyżeczka (5 g).
Drożdże powinny być w temperaturze pokojowej (ja użyłam zamrożonych, ale poczekałam aż całkowicie się ogrzeją). Ciepłe mleko wlewam do miski, dodaję drożdże, mąkę i cukier. Całość dokładnie mieszam, by nie było grudek. Przykrywam ręcznikiem papierowym, a następnie ścierką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto:
- mąka pszenna — pół kilograma (500 g),
- cukier — 1 łyżka (10 g).
- ciepłe mleko 3,2% — 250 ml (szklanka),
- sól — szczypta,
- oliwa z oliwek — łyżka (10 g),
- jajko — 1 szt,
- aromat waniliowy — kilka kropel.
Racuchy drożdżowe — jak zrobić?
1. Mąkę przesiewam przez sitko do dużej miski, dodaję szczyptę soli. Wyrośnięty zaczyn drożdżowy wlewam do miski i dodaję resztę składników. Całość dokładnie mieszam mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Wyrabiam około 10 minut.
2. Całość przykrywam kolejny raz ręcznikiem papierowym i ścierką i odstawiam w ciepłe miejsce. Ciasto wyrasta przez około godzinę, czasem czeka dłużej.
3. Następnie z ciasta formuję małe kuleczki i kształtuję rękami placuszki.
4. Smażę na suchej patelni teflonowej (takiej do naleśników).
5. Jest pysznie!
Twój komentarz