Michalina Gamoń
22 Kwie

Racuchy drożdżowe

Nie lubię racuchów z jabłkami, ale te drożdżowe cuda znikają ze stołu szybciej niż cokolwiek innego!

Racuchy drożdżowe — składniki

Zaczyn:

  • świeże drożdże — 40 g (trochę mniej niż połowa kostki),
  • ciepłe mleko 3,2% — 150 ml (2/3 szklanki),
  • mąka pszenna — 2 łyżki (30 g),
  • cukier — 1 łyżeczka (5 g).

Drożdże powinny być w temperaturze pokojowej (ja użyłam zamrożonych, ale poczekałam aż całkowicie się ogrzeją). Ciepłe mleko wlewam do miski, dodaję drożdże, mąkę i cukier. Całość dokładnie mieszam, by nie było grudek. Przykrywam ręcznikiem papierowym, a następnie ścierką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

Ciasto:

 

  • mąka pszenna — pół kilograma (500 g),
  • cukier — 1 łyżka (10 g).
  • ciepłe mleko 3,2% — 250 ml (szklanka),
  • sól — szczypta,
  • oliwa z oliwek — łyżka (10 g),
  • jajko — 1 szt,
  • aromat waniliowy — kilka kropel. 

 

Racuchy drożdżowe — jak zrobić?

1. Mąkę przesiewam przez sitko do dużej miski, dodaję szczyptę soli. Wyrośnięty zaczyn drożdżowy wlewam do miski i dodaję resztę składników. Całość dokładnie mieszam mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Wyrabiam około 10 minut. 

2. Całość przykrywam kolejny raz ręcznikiem papierowym i ścierką i odstawiam w ciepłe miejsce. Ciasto wyrasta przez około godzinę, czasem czeka dłużej. 

3. Następnie z ciasta formuję małe kuleczki i kształtuję rękami placuszki.

4. Smażę na suchej patelni teflonowej (takiej do naleśników). 

5. Jest pysznie!

Twój komentarz




POKAŻ