Michalina Gamoń
22 Kwie

Dzień Czekolady!

Dzień czekolady skłania mnie do rozmyślań nad jej właściwościami. Czym cechuje się  czekolada? Ile kalorii  zawiera?

 

Zacznijmy od przyjrzenia się faktom.

Czekolada — skład to:

  • miazga kakaowa,
  • tłuszcz kakaowy,
  • cukier — w różnych proporcjach w zależności od typu,
  • dodatki:  mleko, orzechy, alkohol, owoce suszone, nadzienie.

Im więcej miazgi kakaowej, tym więcej czekolady w czekoladzie wink

Czekolada — ile ma gram?  Standardowa tabliczka to 100 g, zatem zawiera około 550 kcal. Ale bądźmy szczerzy... Coraz częściej na sklepowych półkach pojawiają się ogromne tabliczki, z różnymi nadzieniami... I toną cukru!

 

Czekolada — rodzaje:
czekolada gorzka,  która zawiera nie mniej niż 70% miazgi kakaowej;
czekolada deserowa  mająca 30-70% miazgi kakaowej;
czekolada mleczna o  maksymalnie 50% zawartością miazgi kakaowej. Tym samym ma sporo cukru...
czekolada biała,  która nie zawiera miazgi kakaowej. Składa się z tłuszczu kakaowego, dużej ilości cukru oraz mleka lub śmietany.

Zatem:  czekolada — ile kalorii znajduje się w jednej kostce? To zależy! 

  • Kostka czekolady mlecznej waży 6 g i zawiera 32 kalorie. 
  • Czekolada gorzka  — kostka waży 6 g i zawiera 30 kalorii.
  • Kostka czekolady białej waży 6 g i zawiera 32 kalorie. 
  • Kostka czekolady nadziewanej może ważyć nawet 15 g i zawierać 100 kcal!

Najzdrowsza (ale i też bardziej kaloryczna) według mnie jest czekolada z orzechami. Zwłaszcza laskowymi, które dostarczają zdrowych, roślinnych tłuszczy. Czekolada biała to produkt, którego lepiej unikać. Skład ma co najmniej nieciekawy, a właściwości? Praktycznie żadne! Nie warto także inwestować w popularne i ociekające cukrem czekolady nadziewane. Charakteryzują się one wysoką kalorycznością, a także sporą zawartością niezdrowych tłuszczów trans.

A teraz kilka słów, o które często pytają osoby chore na cukrzycę.

Czekolada gorzka — indeks glikemiczny  ma niski. Warto jednak zwrócić uwagę na ładunek glikemiczny. Im więcej zjemy czekolady — tym gorzej dla poziomu cukru!

 

Czekolada — właściwości
 

Dobrej jakości produkt stanowi cenne źródło antyoksydantów. Wykazuje działanie przeciwzapalne, ponieważ zawiera szereg składników mineralnych: magnezu, żelaza, fosforu, cynku, selenu czy potasu.
Wiele badań sugeruje dobroczynny wpływ gorzkiej czekolady w zapobieganiu i leczeniu niektórych schorzeń, takich jak: cukrzyca, schorzenia układu sercowo-naczyniowego, czy problemów z układem nerwowym. Okazuje się także, że gorzka czekoladapozytywnie wpływa na odchudzanie!


 

 

Źródło:
Głodo P, Matejko B. Ciemna czekolada jako bogactwo flawonoidów – sprzymierzeńców w prewencji i leczeniu wielu schorzeń, Probl Hig Epidemiol 2019, 100(2): 82-88 

Twój komentarz




POKAŻ