Zacznijmy od przyjrzenia się faktom.
Czekolada — skład to:
- miazga kakaowa,
- tłuszcz kakaowy,
- cukier — w różnych proporcjach w zależności od typu,
- dodatki: mleko, orzechy, alkohol, owoce suszone, nadzienie.
Im więcej miazgi kakaowej, tym więcej czekolady w czekoladzie
Czekolada — ile ma gram? Standardowa tabliczka to 100 g, zatem zawiera około 550 kcal. Ale bądźmy szczerzy... Coraz częściej na sklepowych półkach pojawiają się ogromne tabliczki, z różnymi nadzieniami... I toną cukru!
Czekolada — rodzaje:
– czekolada gorzka, która zawiera nie mniej niż 70% miazgi kakaowej;
– czekolada deserowa mająca 30-70% miazgi kakaowej;
– czekolada mleczna o maksymalnie 50% zawartością miazgi kakaowej. Tym samym ma sporo cukru...
– czekolada biała, która nie zawiera miazgi kakaowej. Składa się z tłuszczu kakaowego, dużej ilości cukru oraz mleka lub śmietany.
Zatem: czekolada — ile kalorii znajduje się w jednej kostce? To zależy!
- Kostka czekolady mlecznej waży 6 g i zawiera 32 kalorie.
- Czekolada gorzka — kostka waży 6 g i zawiera 30 kalorii.
- Kostka czekolady białej waży 6 g i zawiera 32 kalorie.
- Kostka czekolady nadziewanej może ważyć nawet 15 g i zawierać 100 kcal!
Najzdrowsza (ale i też bardziej kaloryczna) według mnie jest czekolada z orzechami. Zwłaszcza laskowymi, które dostarczają zdrowych, roślinnych tłuszczy. Czekolada biała to produkt, którego lepiej unikać. Skład ma co najmniej nieciekawy, a właściwości? Praktycznie żadne! Nie warto także inwestować w popularne i ociekające cukrem czekolady nadziewane. Charakteryzują się one wysoką kalorycznością, a także sporą zawartością niezdrowych tłuszczów trans.
A teraz kilka słów, o które często pytają osoby chore na cukrzycę.
Czekolada gorzka — indeks glikemiczny ma niski. Warto jednak zwrócić uwagę na ładunek glikemiczny. Im więcej zjemy czekolady — tym gorzej dla poziomu cukru!
Czekolada — właściwości
Dobrej jakości produkt stanowi cenne źródło antyoksydantów. Wykazuje działanie przeciwzapalne, ponieważ zawiera szereg składników mineralnych: magnezu, żelaza, fosforu, cynku, selenu czy potasu.
Wiele badań sugeruje dobroczynny wpływ gorzkiej czekolady w zapobieganiu i leczeniu niektórych schorzeń, takich jak: cukrzyca, schorzenia układu sercowo-naczyniowego, czy problemów z układem nerwowym. Okazuje się także, że gorzka czekoladapozytywnie wpływa na odchudzanie!
Źródło:
Głodo P, Matejko B. Ciemna czekolada jako bogactwo flawonoidów – sprzymierzeńców w prewencji i leczeniu wielu schorzeń, Probl Hig Epidemiol 2019, 100(2): 82-88
Twój komentarz