Michalina Gamoń
02 Kwie

Śniadaniowa frittata z kiełbasą

Śniadanie białkowo-tłuszczowe 400 kcal — frittata z kiełbasą. 

 

 

Śniadaniowa frittata z kiełbasą — co jest potrzebne?

  • jaja 2 sztuki — 100 g,
  • mleko — 1 łyżka (10 g),
  • kiełbasa z kurczaka — 1/2 sztuki (35 g),
  • chrzan — 1 łyżeczka (10 g),
  • cebula — 1.2 sztuki (25 g),
  • mozzarella — 3 plastry (45 g),
  • pomidorki koktajlowe — 5 sztuk (100 g),
  • oliwa z oliwek — 1 łyżeczka (5 g).

Śniadaniowa frittata z kiełbasą — jak zrobić?

Najlepiej użyć patelni, która nadaje się do używania w piekarniku.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, a kiełbasę w cienkie plasterki. Całość podsmażyć na oliwie do czasu, aż będzie odczuwalny silny, charakterystyczny aromat. Ostudzić. Jajka roztrzepać widelcem z dodatkiem mleka, doprawić solą i pieprzem oraz chrzanem. Wymieszać. Przelać na patelnię, na której wcześniej była podsmażona kiełbasa. Dodać połówki pomidorków koktajlowych. Na koniec masę posypać mozzarellą. Zapiekać całość w temperaturze 180 stopni przez około 2 minut. 

Twój komentarz




POKAŻ