Śniadaniowa frittata z kiełbasą — co jest potrzebne?
- jaja 2 sztuki — 100 g,
- mleko — 1 łyżka (10 g),
- kiełbasa z kurczaka — 1/2 sztuki (35 g),
- chrzan — 1 łyżeczka (10 g),
- cebula — 1.2 sztuki (25 g),
- mozzarella — 3 plastry (45 g),
- pomidorki koktajlowe — 5 sztuk (100 g),
- oliwa z oliwek — 1 łyżeczka (5 g).
Śniadaniowa frittata z kiełbasą — jak zrobić?
Najlepiej użyć patelni, która nadaje się do używania w piekarniku.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, a kiełbasę w cienkie plasterki. Całość podsmażyć na oliwie do czasu, aż będzie odczuwalny silny, charakterystyczny aromat. Ostudzić. Jajka roztrzepać widelcem z dodatkiem mleka, doprawić solą i pieprzem oraz chrzanem. Wymieszać. Przelać na patelnię, na której wcześniej była podsmażona kiełbasa. Dodać połówki pomidorków koktajlowych. Na koniec masę posypać mozzarellą. Zapiekać całość w temperaturze 180 stopni przez około 2 minut.
Twój komentarz