Michalina Gamoń
01 Kwie

Bigos z cukinii z kurczakiem i pieczywem

Bigos bez kapusty? Czy to możliwe? Okazuje się, że tak!

 

Bigos z cukinii z kurczakiem i pieczywem — składniki:

  • cukinia — pół sztuki (300 g),
  • cebula — pół sztuki (25 g),
  • mięso z piersi kurczaka — porcja (100 g),
  • oliwa z oliwek — łyżka (10 g),
  • przecier pomidorowy — 1 łyżka (15 g),
  • pieczywo graham — 1 kromka (30 g).

Bigos z cukinii z kurczakiem i pieczywem — sposób przygotowania:

Mięso dokładnie umyć, osuszyć i pokryć w kostkę. Cebulę posiekać na drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, a następnie podsmażyć na niej cebulę. Gdy nabierze złotego koloru dodać mięso. Cukinię pokroić w plasterki, a następnie w paski (można użyć także specjalnej tarki). Do garnka wlać kilka łyżek wody, dodać cukinię i dusić na małym ogniu pod przykryciem, do czasu aż cukinia będzie miękka. W razie potrzeby odcedzić nadmiar wody. Dodać przecier pomidorowy, mięso z cebulą i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z pieczywem.

Twój komentarz




POKAŻ